top of page

Жалбата на БСП срещу решението на ЦИК за Илко Стоянов отива във ВАС

Върховният административен съд ще разглежда жалбата на БСП срещу решението на ЦИК. Юристи коментират, че ходът на БСП е нарочен и цели да вкара Благоевград в управленска криза


Драмата с решението на ЦИК да освободи Илко Стоянов от депутатското му място се задълбочава. След скандални прегласувания и среднощни циркове преди два дена кметът на Благоевград беше освободен като народен представител. Партийни пристрастия и скандали изпъстриха гласуването- макар тази практика да съществува в ЦИК от години и от нея да са се възползвали лица от целия политически спектър у нас.


"Това е абсолютно нормална практика и в нея няма нищо незаконно", каза вчера за Югозапад Днес Росица Матева, говорителката на ЦИК. Тя потвърди, че вчера от БСП са подали жалба срещу решението на ЦИК да освободи Стоянов от депутатското му място. "До този момент не помня такъв прецедент", каза Матева за жалбата на БСП и заяви, че като юрист не вижда никакъв правен смисъл в решението на БСП да жали решение на ЦИК.


По закон, ЦИК трябва да предостави жалбата на Върховния административен съд още днес, обясни Матева. От ВАС ще се произнесат по жалбата на БСП в кратки срокове. Най-вероятно още в началото на другата седмица ще има решение на ВАС.


Юристи и експерти коментират жалбата на БСП срещу ЦИК като нарочна и имаща за цел да вкара Благоевград в конституционна и управленска криза. Ходът на БСП да жали точно това решение на ЦИК, при положение, че през годините техни депутати също са били освобождавани от комисията, изглежда като реваншизъм и трудно преглъщане на изборната загуба на кандидата им в Благоевград.

Вчера от ЦИК пък обявиха списък с депутатите в новото Народно събрание. Името на Илко Стоянов не фигурираше в него, което направо обезсмисля жалбата на червените и я превръща в правен абсурд.


Независимо от жалбата на БСП срещу решението на ЦИК, кметът на Благоевград има всички правомощия да остане на поста си.


Е. Георгиева
bottom of page