top of page

Емоционално посрещане на украински бежанци в Благоевград

Кметът на Благоевград Илко Стоянов посрещна лично автобусът на ФК "Пирин", който превози 25 украински бежанци в Благоевград. Сред тях имаше и деца, чиито бащи остават във военната зона. Със сълзи на очите бежанците благодариха на градоначалника и на ръководството на ФК "Пирин". "Благоевград, никога няма да забравим добротата и гостоприемството ви!", каза една от бежанките, пристигнала в града заедно със шестмесечното си бебе.Кметът Илко Стоянов посрещна 25 украински граждани, напуснали размирна Украйна и пристигнали в Благоевград, за да намерят своя дом. При слизане от автобуса той прегърна за „добре дошли“ 6-месечния Кирил и сестричката му Ярослава.


„Това е особено емоционален момент за мен, а и не само. Всички сме хора, най-тежкото е, че тези деца пристигат в Благоевград, изпратени по неволя от техните бащи, които остават да бранят страната си. Ще направим всичко, което е по силите ни, за да създадем нормални условия за живот на пристигащите. Най-важно за тези хора сега е да бъдат приети от обществото. Да, има и институционални проблеми, които обаче ще успеем да преодолеем. Трябва да бъдем хора, с тези, които в момента имат най-голяма нужда от подкрепа“, коментира кметът Илко Стоянов.

Той благодари на ФК „Пирин“ за направената организация и за извозването на бягащите от войната до Благоевград. Кметът поздрави и двамата шофьори, и доброволците, пътували до Украйна за смелостта и самоотвержеността им.

„Благодаря на Община Благоевград, акцията ни е съвместна и за пореден път показахме, че имаме едно наистина стабилно сътрудничество“, каза Таско Тасков, изпълнителен директор на ФК „Пирин“.


Пристигналите украински граждани вече имат придобит статут на временна закрила и ще бъдат настанени безвъзмездно в хотел в областния център.

Община Благоевград има готовност да окаже пълно съдействие за записването на украинските деца в детски и учебни заведения.


В Координационния пункт към Общината могат да бъдат дарявани пакетирани хранителни продукти, които ще бъдат насочени към нуждаещи се украински граждани. Набират се още нови дрехи, обувки, спално бельо, хигиенни материали и др. Приемат се и превързочни материали, играчки, памперси, ученически пособия, съдове за храна и чаши за еднократна употреба.

Предстои да стартира и процедура по настаняване на украински граждани в социалните жилища в квартал „Освобождение“. Важно условие за кандидатите, украински граждани, да имат придобит статут на бежанец, хуманитарен статут или временна закрила.

Всеки, който може да помогне на украинските бежанци в Благоевград може да го направи в Координационният център към Общината, който вече работи и в събота.


Ив. Атанасов,

Югозапад Днес

bottom of page