top of page

Експерти: Отговорността за бездомните кучета е на недобросъвестни стопани

Проблемът с бездомните кучета у нас е държавен, твърдят експерти и призовават правителството да създаде задълбочена национална стратегия за осиновяване на четириногите, криминализация на "кучешкия туризъм" и солени глоби за всеки, който изхвърли куче на улицата. Нито една община у нас не е успяла да се справи с този проблем, тъй като държавата буквално е абдикирала в частта бездомни кучета, а т.нар. "зелена мафия" често извива ръцете на управляващите. Ако това продължи, градовете ни могат да бъдат изправени пред хуманитарна криза. Всеки ден у нас се регистрират стотици ухапани, сред които и деца. Според експертите, данъкоплатците у нас плащат по 50 лв месечно за "лукса" по улиците ни да бродят безстопанствени кучета.


Нито един град или община в България не е успял да реши проблема с бездомните кучета, твърдят специалистите. "Общинските приюти не могат да бъдат единственото решение за справяне с бездомните кучета. Общините отпускат средства за изграждане на приюти, храна, лекарства, консумативи, заплати за персонала, който се грижи за тях и др. Колкото повече се дават, толкова повече се харчат. Безотговорността на недобросъвестни стопани на домашни животни трябва да бъде наказвана", каза в интервю експертът ветеринар д-р Петрова. По думите на основателката на една от най-големите фондации за животни у нас, независимо колко приюти се създават в една община, след месец улиците отново гъжмат от бездомни животни.


Според експертите причината е комплексна: безотговорни стопани, прехвърляне на кучета от една община в друга ( т.нар. кучешки туризъм) и липсата на високи глоби за изоставяне на животните са сред основните фактори. Държавната стратегия трябва да включва максимално улесняване на осиновяването, високи глоби за храненето на бездомни животни и създаването на държавни приюти, в които се извършва редовна кастрация, ваксинация и осиновяване на кучетата. Ако това продължи, градовете ни могат да бъдат изправени пред хуманитарна криза. Всеки ден у нас се регистрират стотици ухапани, сред които и деца. Според експертите, данъкоплатците у нас плащат по 50 лв месечно за "лукса" по улиците ни да бродят безстопанствени кучета.

Пред журналисти фондациите твърдят, че основен проблем с бездомните кучета се оказва манталитета ни- множеството българи не желаят да регистрират домашните си кучета, а голяма част от тях често биват изоставяни на улицата. Много от тях изобщо не кастрират животните си, което води до омагьосан кръг. Общинските приюти не смогват да прибират кучетата, но и те са безсилни- само след месец улиците отново са пълни с нова кохорта кучета, докарани от друга община или просто изхвърлени от собствениците им.


Експерти призовават за цялостна държавна стратегия и повишаване на глобите и таксите за отглеждане на куче. Създаването и структурирането на държавна зоополиция, както и на приюти, директно финансирани от държавата значително ще решат проблема на българските градове. Мащабни реклами за осиновяване на кучетата и у нас, и в чужбина също са препоръчителни.

Факт е, че ако правителството не реши проблема, градовете ни ще продължават да бъдат арена за бездомни кучета, а нахапаните хора ще се продължават да съдят държавата. Ако това не се промени, хуманитарната криза е въпрос на време.


Е. Георгиева,

Югозапад Днес

bottom of page