Експерти: Отговорността за бездомните кучета е на недобросъвестни стопани

Проблемът с бездомните кучета у нас е държавен, твърдят експерти и призовават правителството да създаде задълбочена национална стратегия за осиновяване на четириногите, криминализация на "кучешкия туризъм" и солени глоби за всеки, който изхвърли куче на улицата.


Нито един град или община в България не е успял да реши проблема с бездомните кучета, твърдят специалистите. "Общинските приюти не могат да бъдат единственото решение за справяне с бездомните кучета. Общините отпускат средства за изграждане на приюти, храна, лекарства, консумативи, заплати за персонала, който се грижи за тях и др. Колкото повече се дават, толкова повече се харчат. Безотговорността на недобросъвестни стопани на домашни животни трябва да бъде наказвана", каза в интервю експертът ветеринар д-р Петрова в интервю.


По думите на основателката на една от най-големите фондации за животни у нас, независимо колко приюти се създават в една община, след месец улиците отново гъжмат от бездомни животни.


Според експертите причината е комплексна: безотговорни стопани, прехвърляне на кучета от една община в друга ( т.нар. кучешки туризъм) и липсата на високи глоби за изоставяне на животните са сред основните фактори. Държавната стратегия трябва да включва максимално улесняване на осиновяването, високи глоби за храненето на бездомни животни и създаването на държавни приюти, в които се извършва редовна кастрация, ваксинация и осиновяване на кучетата.

Пред журналисти фондациите твърдят, че основен проблем с бездомните кучета се оказва манталитета ни- множеството българи не желаят да регистрират домашните си кучета, а голяма част от тях често биват изоставяни на улицата. Много от тях изобщо не кастрират животните си, което води до омагьосан кръг. Общинските приюти не смогват да прибират кучетата, но и те са безсилни- само след месец улиците отново са пълни с нова кохорта кучета, докарани от друга община или просто изхвърлени от собствениците им.


Експерти призовават за цялостна държавна стратегия и повишаване на глобите и таксите за отглеждане на куче. Създаването и структурирането на държавна зоополиция, както и на приюти, директно финансирани от държавата значително ще решат проблема на българските градове. Мащабни реклами за осиновяване на кучетата и у нас, и в чужбина също са препоръчителни.


Е. Георгиева,

Югозапад Днес