top of page

Д-р Миндов: Учебната година трябва да започне дистанционно

Председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов заяви, че според него учебната година трябва да започне дистанционно, тъй като делта вариантът на ковид засяга изключително много деца. Д-р Миндов заяви, че първият удар на новата вълна ще започне още от началото на септември и ще бъде изключително тежъкТова, което е характерно и трябва да ни притеснява с новата вълна - специфичното е, че Делта вариантът засяга децата. В Съединените щати, например, 2,4% от хоспитализациите са на деца, което е тревожно”. Това каза председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов.


Според него учебната година трябва да започне дистанционно. „В България миналата година нямаше първа вълна през март, защото грипната ваканция на учениците съвпадна с коронавируса. Това ни спаси”, допълни лекарят. "Притеснени сме от случващото се в другите страни - голям процент на хората в реанимация, Делта вариантът засяга и децата. Критичните случаи са тези в болница, не са важни положителните тестове за деня. Като общопрактикуващи лекари поемаме над 90% от случаите, които не стигат до болница. Оставащите 10% са смъртните случаи или тези, които стигат до лечебно заведение", добави той по Нова Телевизия.

Той оцени като положителна инициативата на МЗ за заплащане за конкретно свършена работа, "а не да се дават пари на калпак". "Освен PCR всичко друго трябва да го назначаваме за сметка на регулативния стандарт. Трябва да имаме алгоритъм, за да знаем, след като пациентът е диагностициран, ако се влоши, да го изпратим на рентген. Дори и да имам направление за рентген, няма къде да го изпратя, няма коридор в определена болница, за който се знае, че там се обслужват Covid болни... Вариантът за домашно и тясно контактуване на личните лекари с пациентите не е удачен вариант".


Д-р Миндов допълни: "Първият удар от новата вълна ще е най-тежкият, очаква се септември. Няма как да не дойде при нас. Всички ще поемем товара. Болничната система ще се претовари. Не трябва да го допускаме. Ключовото при това лечение е кислородът. Той не може да се прилага в домашни условия".

Е. Георгиева,

Югозапад Днес

bottom of page