top of page

Държавата и депутатите докараха общините у нас до фалит. Какво е положението в Благоевград?

В над 60 общини у нас са спрени всякакви общински помощи, на други масово им се наложи да гасят уличното осветление. В Благоевград, макар и с лошо наследство, без стотинка помощ от държавата и в историческо тежко положение, Илко Стоянов се утвърди като добър кмет по време на криза- детските помощи и културните събития бяха възстановени, озеляването на града значително подобрено, въведе се електронно гласуване в детските градини, спаси Онкоболницата от фалит и се пребори за така нужната нощна смяна за аптека и др. Стоянов запази Благоевград стабилен и дори успя да положи важни стъпки за развитието на общината- вече се подготвя и първата индустриална зона в града. Добро впечатление направи и фактът, че Стоянов е достъпен и откликва на всяка молба на гражданите, стоейки абсолютно близо до хората. Докато кметът е един от нас, народните представители все повече се отдалечиха от народа. Държавата и непукизмът на депутатите са най-големите виновници за състоянието на общините у нас. Как изобщо депутатите имат очи да говорят за местна власт, при положение че половината от тях дори не сме ги виждали?!
Липсата на правителство в последните две години и икономическата криза буквално превърнаха общините у нас заложници на държавата. В над 60 общини у нас са спрени всякакви общински помощи, на други масово им се наложи да гасят уличното осветление, за да не фалират. „Да работим без бюджет е да сме с вързани ръце, това обрича общините на безвремие. С какви очи ще поискат местната власт наесен? Местната власт затова е местна – излизате от дома си и имате досег с общината – тротоари, улици, паркове. Това са общински ангажименти и не са на нито една партия”, каза в интервю представител на Националното сдружение на общините у нас преди дни.

Какво означава липсата на държавен бюджет за общините реално? Ако до юни, парламентът не състави правителство, всички държавни плащания спират. Това ще доведе не само до фалити на общини, но и на бизнеса у нас.

Никога досега общините не са се намирали в подобна тежка ситуация. Най-големият цинизъм обаче е масовото говорене на депутатите за местни избори, при положение, че по места хората даже не са и виждали.

Положението в Благоевград също не е розово, но поне градът остана стабилен. В Благоевград, макар и с лошо наследство, без стотинка помощ от държавата и в историческо тежко положение, Илко Стоянов се утвърди като добър кмет по време на криза- детските помощи и културните събития бяха възстановени, озеляването на града значително подобрено, въведе се електронно гласуване в детските градини, спаси Онкоболницата от фалит и се пребори за така нужната нощна смяна за аптека. Стоянов запази Благоевград стабилен и дори успя да положи важни стъпки за развитието на общината- вече се подготвя и първата индустриална зона в града.

Непрекъснатата паяжина от далавери на предишните управления неминуемо се отразява на града- пресен пример например е как Общината се видя принудена да плаща старите сметки на екипа Камбитов, който строил детски басейн без да плаща. Далаверите в Онкболницата, които Стоянов спря, бяха докарали единствената онкболница в югозапада до фалит. Има още какво да се желае, но се вижда, че Илко Стоянов се справя, при това без магическа пръчка.

Депутатите от Благоевградско обаче не се справиха- не само, че не ги видяхме, но и не разбрахме какво точно направиха за Благоевград в последните две години. Истината е, че не уредиха и един пирон за Благоевград! Много от тях дори отказваха да работят съвместно с местната власт и даже не си вдигаха телефона. Цинично е да чуваме от нашите народни представители как мислят за местни избори, при положение, че именно те са най-големите длъжници на Благоевград!

А какво да кажем за резултатите на губернаторите от Областна управа- Благоевград? Две години "строят" моста над Покровник, но дори и за това се наложи градът да се вдигне на протести. Личности като Н. Шушков се посветиха да спъват всяко решение на кмета Стоянов, а любопитните му връзките с полицията породиха слухове, че дърпа конците на полицейските началници в града. Новият областен управител пък С. Христов в желанието си да оспорва всичко, без малко да остави стотици хора в Благоевград без дом.

Позорен ще остане момента, в който Шушков, вече назначен като зам. министър от МРРБ хищно се опита да издърпа бившите казарми в Благоевград уж в полза на държавата, лишавайки стотици деца от място за спорт. Ако кметът Илко Стоянов не се беше намесил, казармите вече щяха да са погълнати от държавата.


В тази тежка и трудна историческа обстановка, сметката ще плащат общините. Независимо колко добър е един кмет, ако държавата е мащеха, най-много страдат хората. Докато партиите играят на преговори, хората по места очакват стабилно правителство. Ако това не се случи скоро, на следващите избори народът просто ще смени системата.


Югозапад Днес

bottom of page