top of page

Драстично поскъпване на цените у нас

По данни на НСИ животът у нас поскъпва пети месец поред. Инфлацията също се увеличава. Най-драстичните увеличения на цените са в транспорта, битовите сметки и медицинските услуги. Очакваното поскъпване на електроенергията у нас би било непосилно за домакинствата под прага на бедността. Експерти коментират, че уж цената на храните у нас няма да се покачва, но е факт, че дори хлябът вече е с до 0,50 стотинки нагоре. Вижте какво и как поскъпна в цифри


Животът поскъпва пети месец поред, показва националната ни статистика. През юли месечната инфлация в България се повишава с 0,8%, докато годишната инфлация се ускорява до 3%. Това е най-силното нарастване на показателя от началото на 2020 г. и е в резултат на повишаване на цените на транспорта (+2,8%) и на тези за развлечения и култура (+4,2%). Освен тези показатели са нараснали и цените на материалите за ремонт и поддържане на жилището с 0,6%, а битовите сметки за жилището - вода, електроенергия, газ и други горива са поскъпнали с 2,7%. От тях електроенергията се е повишила с 4,4%, централно газоснабдяване - с 6,3%, газообразни горива за битови нужди - с 1,8%. Горивата също поскъпват - дизеловото гориво с 3,8%, бензин А95Н с 3,9%, бензин А100Н с 3,3%, газ пропан - бутан с 3,9%, метан с 5.2%. По-високи цени се отбелязват и при препаратите за дезинфекция (+2,6%), както и при медицинските услуги (+0,1%).

Намаление има на цените на свинско месо с 1,8%, кайма с 1%, маргарин с 3,7% и олио с 1,4%. Дрехите и обувките са били поевтини през юли, показва още националната ни статистика, съответно с 2,7% и 0,8%, от бялата техника по-евтини са били хладилниците с 1,2%, прахосмукачки с 1,2%, смартфони с 0,3%, телевизори с 0,2%, таблети и лаптопи - съответно с 0,2 и 1%. Има намаление на цените и при цветята с 2,6%, продукти за лична хигиена с 1%, козметични продукти с 0,1%.


Въпреки това предричаното от някои голямо поскъпване в цените на храните едва ли ще се сбъдне. Това коментира пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борсите и тържищата. "От 2014 г. досега има 12% промяна в цените на храните. Не съм съгласен с прогнозата за голямо покачване на цените на храните, не знам на какво се базира тя", посочи Иванов.


През последната година имаме стабилна цена на захарта, която е без промяна. Цените на варивата са по-ниски от миналата година - фасул, ориз, а брашното и свинското месо също поевтиняват. Пилешкото месо и яйцата също не са поскъпвали повече от 9 години. Яйцата се търгуват средно по 17-18 стотинки на едро, а изкупната им цена е по-ниска, обясни Иванов.Ив. Атанасов,

Югозапад Днес

bottom of page