top of page

Драматичен пленум на БСП днес в София. Какво ще направи БСП-Благоевград?

Ще поиска ли БСП-Благоевград оставката на Корнелия Нинова след като Костадин Паскалев призова Нинова да напусне поста миналата седмица? Само от април до сега местното БСП е загубило близо 5000 гласа. Това се дължи отчасти на противоречивото отношение на електората към председателя на БСП-Благоевград Любен Милев, но и на факта, че партията трябва тотално да преосмисли политиката си в града.


Горещ пленум на "Позитано" 20 се очаква днес в София. На заседанието ще бъде повдигнат въпросът и за отговорността, след като БСП не само остана трета политическа сила на изборите, но и свали още над 100 хиляди гласа от подкрепата си и от четвъртата сила я дели по-малко от 1%. Първи за оставки заговориха от структурата на БСП-Благоевград- емблематично лице за левицата като Костадин Паскалев каза пред журналисти, че Нинова трябва да слезе от поста си. Оправдано ли е обаче областната структура на БСП да иска оставка на лидера на БСП, при положение, че в Благоевград се отчетоха едни от най-ниските резултати на партия в страната? Само от април до сега местното БСП е загубило близо 5000 гласа. Това се дължи отчасти на противоречивото отношение на електората към местния председател на БСП Любен Милев, който и на двата вота не можа да стане депутат. Три загуби на три избора е удар за всяка партия.

Загубата на кметските избори, излизането на информацията за космическите бонуси, ДМС-ата и шесте заплати накуп още повече свалиха от реномето на партията в града. Сред червените симпатизанти масово се говори, че вместо оставка на Нинова, трябва да се търси оставка на ръководството на БСП в областта. Младите лица на левицата в Югозапада не се припознават в местните лидери на червените и изглежда, че БСП-Благоевград се нуждае от спешна преоценка. При положение, че в партията на местно ниво има достатъчно кадърни млади лица, които могат да поемат БСП в града, възниква въпросът защо никой досега не е поискал оставка на ръководството в Благоевград? Това създава усещане за незаменимост и политическа арогантност, от която точно сега БСП най-малко се нуждае.


Едно е ясно: Корнелия Нинова ще оцелее като председател, но докато от БСП-Благоевград не осъзнаят, че е време за кардинална смяна на ръководството, на следващите избори резултатите в областта ще се още по-катастрофални.


Ив. Атанасов,

Югозапад Днес

Снимка: blagoevgrad.eubottom of page