top of page

Доц. Кючуков: Има реален шанс мигрантската вълна от Афганистан да достигне до България

В интервю на доц. Георги Кючуков пред "Студио Актуално" заяви, че шансът мигрантската вълна от Афганистан да достигне южната ни граница е значителен. Той призова за спешно ремонтиране на оградата по границата и каза, че на места тя е разрушена, което ще улесни нелегалното преминаване на емигранти и каналджии. Ще ни залее мигрантската вълна?"Първо трябва спешно да се ремонтира оградата по южната ни граница, защото не е тайна, че там има много места, в които е разрушена. Второто е да се засили присъствието на наши части, включително и жандармерия, на границата с Гърция", каза доцент Кючуков, който е член на АБВ. Причината според него е, че там по-лесно може да се проникне заради множеството острови.


"Третото е, че трябва да има разговори с Република Северна Македония на правителствено ниво - за защита на нашата граница. Трябва да използваме всички средства за проследяване на мигрантския поток. Предлагаме също така да се инициират разговори в Юнеско, чрез нашия представител господин Чолаков, за запазване на световното историческо наследство, което е в Афганистан. Въпреки обещанията на талибаните, че няма да го засягат, имайки предвид примера от преди 20 години, то може да бъде унищожено", заяви доцентът. "Турският президент Реджеп Ердоган дава индикации, че бегълците от Афганистан ще бъдат пропуснати. Иран няма да задържа афгански бежанци, защото те са сунити, а Иран е шиитска страна и може да възникнат конфликти на верска основа. Има реален шанс мигрантската вълна да достигне до нашата южна граница", категоричен бе Кючуков.


Вижте цялото интервю тук: https://www.actualno.com/interview/doc-georgi-kuchukov-ima-realen-shans-migrantskata-vylna-ot-afganistan-da-dostigne-do-nashata-ujna-granica-video-news_1633764.html


Ив. Атанасов,

Югозапад Днес

bottom of page