Десетилетие разруха в Аквапарка и Бачиново

Общинският съвет в Благоевград решава какво ще направи с Аквапарка и Бачиново- дали ще остави бижуто на града да тъне в разруха или най-сетне ще вземе решение да се правят реформи. От близо десетилетие Аквапарка тъне в мизерия и съсипия като в този си вид нито един инвеститор няма да се наеме да реновира стратегическия за Благоевград обект. Кой и защо допусна тежкото състояние на Аквапарка и безстопанствената концесия, която течеше повече от 10 години?


Шокиращи снимки на Аквапарка възмутиха благоевградчани. Миналата седмица подпочвени води заляха и част от алеята към парк Бачиново. Вчера след сигнал се оказа, че и мостът на парка е започнал да се руши, а напукването в конструкцията му е потенциално опасно.

Сагата с Аквапарка тече от 2005-а, когато е даден на концесия. От близо десетилетие обаче бижуто на Благоевград е тотално неизползваемо- безтопанствената концесия и липсата на решение какво да се прави докараха Аквапарка до състояние на пълна разруха. Управленията на кметовете Атанас Камбитов и Румен Томов не направиха нищо, за да спрат безконтролната концесия и оставиха разрухата да превземе Аквапарка. Общинските съветници също си мълчаха- чуваха се отделни гласове за прекратяване на неизгодната концесия, но в крайна сметка не се направи нищо. В края на миналата година концесията най-сетне беше прекратена от новия кмет Илко Стоянов, който още тогава заяви, че за Аквапарка предстоят сериозни ремонти.

С всеки изминал ден любимото място за почивка на благоевградчани тъне в разруха, а ремонтни дейности там не са извършвани от десетилетия. Апокалиптичните кадри показват нуждата от спешни действия за реконструкция и ремонт. Ако това не се случи скоро, строителните експерти са категорични, че Аквапарка ще бъде тотално разрушен, а асфалтът на алеята за "Бачиново" ще продължава да пропада. Трудно ще се намери и инвеститор, който ще трябва да налее милиони, за да възстанови една от атракциите на Благоевград. Козметичните ремонти също няма да помогнат. Време за цялостни промени, които Община Благоевград трябва да предложи, за да спаси емблематичните места за града.

Вчера дойде и друга лоша новина за Благоевград- мостът над парк Бачиново е започнал да се руши. Конструкцията е видимо напукана, а това може да се окаже и потенциално опасно.

Докато отделни политически сили се карат помежду си за това дали Община Благоевград трябва да използва финансов инструмент от държавния Фонд за устойчиви градове и да поеме дълг от 16 милиона лева, за да имаме най-сетне модерен парк, басейн с минерална вода и работещ Аквапарк, за благоевградчани остават покъртителните гледки на разрухата. А с тях и безумни предложения- някои предложиха Аквапарка да бъде разрушен напълно, други да се остави в състоянието в което е. Докато в целия Югозапад се радват на минерална вода и използват термите си, за да привличат туристи, само в Благоевград не се възползваме максимално от богатствата на този природен ресурс. Смущаващо е, че по времето на мандата на Румен Томов, и леви, и десни политици прибегнаха до заем от 5 милиона лева за улици, но финансовата им култура не достигна да разберат, че дълг се поема, за да се инвестира в нещо, което ще донесе печалба на Общината и жителите й. Недалновидният кредит, който се изтегли предизборно и не предвиди адекватна възвращаемост изтече в дупките по улиците, без даже да усетим къде и как.

Повечето обаче не спират да си задават въпроса- кога Благоевград ще има парк, басейн с минерална вода и туристи, които да раздвижат забуксувалата икономика на града?!Ив. Атанасов,

Югозапад Днес