top of page

ОБС-Благоевград гласува изграждането на модерен и достъпен Аквапарк

След няколко месеца размисъл, Общинският съвет в Благоевград гласува какво да направи с Аквапарка и Бачиново- дали да остави бижуто на града да тъне в разруха или най-сетне да започнат да се правят реформи. От близо десетилетие Аквапарка тъне в мизерия и съсипия, а благоевградчани търсеха отдих по другите градове. В крайна сметка днес общинските съветници сами внесоха предложението и гласуваха за създаването на достъпен и модерен аквапарк. Парк "Бачиново" пък ще бъде разширен и облагороден, гарантирайки спирането на всякакво застрояване. Вижте ощеСагата с Аквапарка тече от 2005-а, когато е даден на концесия. От близо десетилетие обаче бижуто на Благоевград е тотално неизползваемо- безтопанствената концесия и липсата на решение какво да се прави докараха Аквапарка до състояние на пълна разруха. Управленията на предишните кметове не направиха нищо, за да спрат безконтролната концесия и оставиха разрухата да превземе Аквапарка. Чуваха се отделни гласове за прекратяване на неизгодната концесия, но в крайна сметка не се направи нищо. В края на миналата година концесията най-сетне беше прекратена от новия кмет Илко Стоянов, който още тогава заяви, че за Аквапарка предстоят сериозни ремонти.


С всеки изминал ден любимото място за почивка на благоевградчани тъне в разруха, а ремонтни дейности там не са извършвани от десетилетия. Апокалиптичните кадри показват нуждата от спешни действия за реконструкция и ремонт. Ако това не се случи скоро, строителните експерти са категорични, че Аквапарка ще бъде тотално разрушен, а асфалтът на алеята за "Бачиново" ще продължава да пропада. Трудно ще се намери и инвеститор, който ще трябва да налее милиони, за да възстанови една от атракциите на Благоевград. Козметичните ремонти също няма да помогнат. Имаше и безумни предложения- някои предложиха Аквапарка да бъде разрушен напълно, други да се остави в състоянието в което е. Докато в целия Югозапад се радват на минерална вода и използват термите си, за да привличат туристи, само в Благоевград не се възползваме максимално от богатствата на този природен ресурс.

След дълги обществени дебати, анкети и няколко гласувания днес общинските съветници взеха решението да използват финансов инструмент от държавния Фонд за устойчиви градове на стойност от 16 милиона лева, за да може и благоевградчани най-сетне да се радват на модерен и по-зелен парк, басейн с минерална вода и работещ Аквапарк. Сесията не мина без полемика- имаше разпалени коментари, дебати и изказвания. Съветниците одобриха предложението за поемане на дългосрочен дълг в размер на до 17 348 339 лв. за Scapto Therme AquaPark Bachinovo. "За" гласуваха 24-ма общински съветника, "Против" - 12, "Въздържал се" - 0. Според проекта, представен от Общинската администрация, аквапаркът ще бъде достъпен за всички, при това на народни цени. Парк "Бачиново" пък ще бъде разширен и облагороден, спирайки всякакво застрояване.

Остава да видим как ще се изпълни проектът и дали благоевградчани най-сетне ще се възползват от природните дадености и ресурси на града.Югозапад Днес
bottom of page