top of page

Дванадесет села в община Благоевград ще избират кметски наместник

Процедурата е новост както за Общината, така и за цяла България, пише БТА. Идеята на общинското ръководство е да дава шанс на жителите на малките населени места само да изберат кметски наместник, а не да бъдат назначавани както досега. "Пряка демокрация и диалог с хората"- така кметът на Благоевград Илко Стоянов определя решението си за провеждането на допитването. Вижте ощеЖителите на дванадесет села в община Благоевград ще гласуват за кметски

наместник. Процедурата е новост за общината, а и за страната. Идеята е на

общинското ръководство и с нея се дава възможност жителите на най-малките населени места сами да изберат човека, който да ги представлява. По закон кметските наместници се назначават от кмета на общината в населени места, които не са административен център на кметства. За първи път обаче жителите на селата край Благоевград предлагат и избират сами своя кметски наместник.

Пряка демокрация и диалог с хората, така кметът на Благоевград Илко Стоянов определя решението си за провеждане на допитването. Датата на анкетата за кметски наместници е 14 ноември - денят, в който в страната се провеждат парламентарни и президентски избори. Организационните въпроси са уточнени, гласуването ще е с интегрална бюлетина, в която жителите на селата ще посочват избрания от тях кандидат, каза за БТА кметът на Благоевград Илко Стоянов. Мястото за провеждане на анкетата ще е в близост до изборните секции, но извън помещенията, в които се провеждат изборите за президент, вицепрезидент и за Народно събрание. Потърсени са варианти, така че да не се пречи на процедурите по Изборния кодекс, посочи кметът на Благоевград и допълни, че допитването много прилича на избори, но не е по смисъла на закона.

Преди провеждане на анкетата ръководството на община Благоевград е провело срещи по места с жителите на селата, с цел разяснителна кампания. Обяснено е, че всеки може да предложи кой да бъде кметски наместник, стига и кандидатът да е съгласен да заеме тази позиция. Желаещите да участват в избора могат да се кандидатират и сами, предава още коренспондентът на БТА от Благоевград.

Целта на допитването е назначеният от кмета на общината наместник да бъде припознат от хората, да има доверие между тях, посочи Илко Стоянов. Не е задължително условие кандидатът да е жител на селото, достатъчно е да е с адресна регистрация в община Благоевград. В селата, в които има само един кандидат ще се приеме, че хората харесват този човек или са доволни от неговата работа и няма да провеждаме анкета, допълни кметът на Благоевград. Той е категоричен, че ще се съобрази изцяло с волята на хората, гласували доверието си на даден кандидат. Избраните кметски наместници обаче ще трябва да изпълняват възложените им задължения според трудовия договор, който ще сключат, подчерта общинският кмет.

Анкета ще се проведе в дванадесет населени места, седем от които са обединени в три кметства. Най-малкото сред тях е кметството за селата Клисура и Обел и Дренково, където с постоянен адрес са съответно 18, 38 и 52-ма жители.

Двадесет са кандидатите за кметски наместници, съобщиха от общинската администрация. В Зелен дол, Селище и в кметството на селата Габрово и Дебочица кандидатите са само по един. Най-много са желаещите да бъдат кметски наместник в кметството на селата Бучино и Лисия, които имат общо 140 постоянни жители. За гласовете на участващите в анкетата там ще се борят петима кандидати.

По време на срещите по селата са обсъдени и очакванията на хората. Проблемите в малките населени места в повечето случаи са чисто човешки, посочи Илко Стоянов. Основното, което искат, е да има път, ремонт на водопровод и да им се доставят лекарства, допълни кметът на Благоевград. Хората в селата са най-непретенциозни, искания им са изпълними, но е нужна работа и план, за да могат да се развият като прекрасни места за живеене, посочи той.

Източник: БТА

bottom of page