top of page

"Гората бг" и "Арена Благоевград" подаряват 12 000 дръвчета на Благоевград


„Гората.бг“ и благоевградската група "Арена Благоевград" отново ще подарят 12 000 плодни и декоративни дръвчета на града. Благородната инициатива на благоевградчаните Добрин Балтов и Никола Рахнев, съвместно с "Гората.бг" се случва за втори път в Благоевград.


В неделя от 11 часа на площад "Георги Измирлиев" всеки благоевградчанин ще може да получи плодно или декоративно дръвче. Приоритетно ще се подаряват плодни - сливи (жълта афъзка), дюли, ябълки, череши, облачинска вишна, орехи, както и явори, борове, дъбове, златен дъжд, акация и др. Целта на инициаторите е да засадят 3 милиона дървета в България ( до този момент вече са засадили 1.65 милиона) , както и да направят Благоевград и областта по-зелени, красиви и чисти.

Повечето фиданки са 50-130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра, вишните, орехите, сливите (жълта афъзка) дюлята са качествени сортове, другите плодни дървета НЕ са облагородени (подложни са) и следва да се облагородят/ашладисат. Размерите варират. Организаторите алармират засаждането на фиданките да бъде законно и на подходящи за дървесния вид места, съобразявайки се с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии, Закона за горите и всяко приложимо законодателство, в това число и общински наредби за градска среда.

bottom of page