top of page

Ген. Атанасов, ДБ: Можем да извадим България от тежката политическа криза


Съпредседателят на коалиция "Демократична България" ген. Атанас Атанасов представи листата за народни представители на ДБ за област Благоевград в четвъртък. В интервю за "Югозапад Днес" лидерът на ДСБ коментира предизборната кампания, приоритетите пред ДБ и готовността за съставяне на правителство. Вижте още


Ген. Атанасов кампанията започна с проблеми в регистрацията в Стара Загора, но съдът отсъди в полза на Демократична България, мотивира ли Ви тази победа?


РИК и ЦИК са политически органи и най-вероятно конкурентите ни в тази борба се възползваха от тази ситуация. Аз и Христо Иванов сме се подписали с електронен подпис под всички документи, които са представени там и интересно какво намериха. Не искам да влизам в детайли сега, но наистина – в коя ера живеем?! Говорим за дигитализация на управлението на страната… ВАС, за съжаление, е местният административен съд. Това наистина е някакъв малък атентат срещу Демократична България. Това, че ГЕРБ и ДПС действаха грубо срещу нас не ме учудва. Учудват ме представителите на другите партии.

На какво ще заложите в тази кампания?


По принцип политическите сили търсят механизми за привличане на обществено внимание, на доверие или да покажат, че могат да бъдат обединителен център. В крайна сметка е важно да се каже друго – това, което се вижда в началото на кампанията като социологически проучвания за нагласите на обществото, се очертава следният сценарий – в следващия парламент ГЕРБ и ДПС да имат заедно между 90 и 10 народни представители, а останалите политически сили, които ще бъдат представени, да имат между 140 и 150. Би трябвало да бъдат положени усилия, и аз в тази връзка разглеждам тези публични заявки, да извадим България от тежката политическа криза и в кръга на тези политически сили да се намери воля за създаване на мнозинство и правителство. Този път съм оптимист, защото смятам, че политическите сили си дават сметка, че тежко разочароваме нашите избиратели, а отделно от това – съществува риск и мисля, че това се разбира от политиците, да бъде дискредитирана парламентарната република. Ние не трябва да допускаме висшият орган на държавната власт – Народното събрание, да има толкова ниско обществено доверие и сме длъжни пред избирателите да положим всички усилия, за да може да заработи Народното събрание, защото освен тежката политическа криза, имаме да решаваме редица други кризи, които се натрупаха в резултат на невъзможност да бъдат вземани управленски решения от служебно правителство и изобщо заради цялата тази ситуация.


Как ще коментирате все по задълбочената здравна криза в контекста на националната сигурност, която се грижи преди всичко за живота и здравето на хората, oдобрявате ли рокадите в сектора?


Националната сигурност защитава важни ценности. На първо място – живота и здравето на гражданите. В тази връзка, национална сигурност е здравето, национална сигурност е транспортът и така нататък. В тесен аспект, службите за сигурност и МВР са тези, които трябва да имат много добра координация помежду си. За съжаление аз не виждам промяна в работата на основния орган за координация – това е Съветът по сигурността, който по времето на Борисов беше тежко занемарен и неглижиран, на него не му трябваха такива съвети, той взимаше сам решения. Но има закон, който действа, и този орган трябва да бъде приведен в действие. Това е едно от важните неща, които следващото правителство трябва да реши и Съветът за сигурността да заработи ефективно. Това, което ни безпокои, че сега служебните правителства, и сегашното и предното, предприеха действия за рокади по върховете на управлението на службите за сигурност – контраразузнаване и разузнаване, военно разузнаване, главният секретар на МВР беше сменен. Аз казвам, че тези, които бяха заварени, трябваше да си отидат, защото това бяха калинки, назначени от Борисов и от ГЕРБ, които обслужваха техните политически интереси, не ад разкриват, а да прикриват корупционните схеми.

В същото време не беше правилно да бъдат назначавани титуляри на тези служби от президента по предложение на неговото служебно правителство, защото след това редовното правителство трябва да работи с тези хора и може да се получат колизии. Аз смятам, че има няколко важни неща, които в бъдеще трябва Народно събрание, в добра координация с излъченото правителство, да бъдат регулирани. На първо място, това е начинът, по който се управляват финансите на държавата, защото всяка една държавна дейност струва пари и разходите трябва да бъдат планирани така, че да удовлетворят съществени, важни обществени интереси. Второ, изключително важна сфера е енергетиката. Ние виждаме как прие един трус на международните пазари в България не можем да овладеем кризата с рязък тръст на цените на тока. За 12 години по времето на управлението на Борисов не беше построена нито една базова енергийна мощност. Той ходеше в Белене и обясняваше, че там има гьол, след това мина известно време и започна да обяснява, че трябва да сторим, след това се отказа, отиде на една голя поляна горе на Козлодуй и каза, че там ще има нови реактори и за 12 години – нищо.


Ц. Митова,

Югозапад Днес

bottom of page