top of page

В ЕС вече са издадени близо 600 милиона зелени сертификати

Зеленият сертификат най-вероятно ще стане задължителен в цял свят. По света зеленият сертификат се прилага не само на територията на Европейския съюз. От Еврокомисията съобщиха, че през следващите седмици предстои да се свържат и нови държави. В ЕС вече са издадени близо 600 милиона сертификата.

Общата система на цифровия сертификат на ЕС обхваща и действа освен в страните от съюза, в още 16 държави от целия свят, а други очакват да бъдат включени.

"След като беше използван през лятото, цифровият сертификат на Европейския съюз доказа, че е успешен в международен план. Той е единствената система, която се прилага на международно равнище. Документът беше важен елемент в борбата срещу Ковид с повече от 591 милиона издадени сертификати", заяви Йоханес Барке - говорител на Европейската комисия.

Сертификатът се издава от държавата, в която е поставена ваксината, но се признава във всички страни, включени в европейската система. Ако сте си поставили двете дози от ваксината в две различни държави, следва идвете да ви издадат сертификат. Той може да бъде в цифров формат или на хартия и съдържа не само уникален QR код, но и цифров подпис. Именно цифровият подпис предпазва от документа от фалшифициране. Проверявашите устройства или апликации сканират QR кода и проверяват подписа. И тъй като системата във всички свързани страни е единна, в Белгия например лесно могат да проверят дали сертификат, издаден в България е автентичен и съдържа цифров подпис 20 държави от ЕС, към които от вече спада и България, вече използват сертификата и за вътрешни цели - за достъп до големи прояви и ресторанти, киносалони и музеи.

bottom of page