top of page

Възможен ли е нов локдаун?


Според доц. Кунчев, нов локдаун е напълно възможен. Ако все пак това се случи, той най-вероятно ще бъде частичен. Вижте какви са вариантите на експертите


Всичко е възможно – така доц. Кунчев отговори може ли да има нов локдаун. "Това не значи 100 процента на всичко и навсякъде – може първоначално да е по области, по сектори. Ако масово се мине на заболеваемост от 500 на 100 000, това много ще затрудни здравната система, предупреди здравният инспектор. Сега затваряния (събирания извън дома не са позволени, не се провеждат спортни събития, затварят заведения, спортни обекти и културни обекти, затварят се и офисите, с изключение на ключови за икономиката дейности, които не може да се извършват от вкъщи, а училищата и университетите затварят, като работят единствено детски градини със 100% ваксиниран или преболедувал персонал и се приемат само деца на 100% ваксинирани или преболедували родители) се предвиждат при заболеваемост 500 на 100 000", каза доц. Кунчев. Същевременно той обаче не побърза да говори как има твърде малко официално регистрирани случаи и това изкривява картината. Но и предупреди, че е много опасно да се правят тестове само вкъщи и да няма официална изолация на контактни лица.


Трета доза – бустерна доза

Въпрос на национално решение е дали да има трета или бустерна доза, но засега не е необходимо. Огромният процент хора изграждат защита за поне една година, вероятно и две, а може и повече, но има и хора, които не изграждат такъв имунен отговор. Могат ли да си сложат трета доза и хора извън препоръките на Експертния съвет – би следвало да има тест и да се види какво е нивото на хуморалния имунитет (антитела) и клетъчния имунитет, по думите на националния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Доц. Кунчев беше категоричен – ако работиш в среда, в която си изложен на по-висок риск от зараза (като лекари), тогава третата доза е препоръчителна. Самият национален здравен инспектор се готви да си направи трета доза, но нямало да си прави изследвания. Кунчев отново повтори какво е трета доза и какво е бустерна доза. От научна гледна точка има разлика, но и в двата случая те имат една цел – засилването на антителата, така че да не се допусне изобщо заразяване с КОВИД, по думите на националния здравен инспектор.

bottom of page