Вече е официално: МРРБ дава близо 7 милиона лева за улица "Промишлена" на Благоевград

Днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов оповести списък с одобрените за финансиране проекти на общините у нас. След години чакане стратегическата улица "Промишлена" ще бъде изградена. Това е огромен успех за кмета на Благоевград Илко Стоянов, който въпреки политическия хаос у нас, не само успя да запази общината стабилна, но и да прокара толкова важен проект за благоевградчани след като почти десетилетие нито един кмет преди това не успя да изгради значимата улица, която най-сетне ще облекчи трафика в града. Вижте още


Изграждането на улица "Промишлена" в Благоевград ще промени значително инфраструктурата на града. Официалната новина, че Община Благоевград е сред одобрените за финансиране общини със сигурност е новината на годината за града- този успех на администрацията на Илко Стоянов идва след като години наред нито един кмет преди него не успя да изгради стратегическата улица, която не само ще облекчи трафика в целия град, но и ще свърже кварталите "Ален Мак" и "Еленово" с центъра на града. Прави впечатление, че напук на политическата криза у нас, Стоянов успя да опази общината стабилна и готовността му да изкарва проекти, говори, че най-сетне администрацията си върши работата стегнато и очевидно както трябва.

Новината бе оповестена от министър Гроздан Караджов с пост в социалните мрежи, а кметовете на спечелилите финансиране общини ще могат да подписват договорите си в МРРБ още от понеделник.

Ето и целият пост на министър Караджов в социалните мрежи:

"Един от приоритетите ми като министър на регионалното развитие винаги са били общините. Затова МРРБ задели 418 млн. лв. от бюджета си за целево финансиране на 297 общински инфраструктурни проекта – ВиК, улици и пътища.

За първи път 234 общини, в които живеят над 6.4 млн. души, ще получат пари за благоустройство. През 2022 г. ще бъде дадена 50% от сумата и ще могат да се стартират проекти за над 827 млн. лв.

Изборът беше сложен. Общините подадоха искания за над 2000 проекта за над 5 млрд. лв., за които кметовете твърдят, че имат проектна готовност. Експертите на НСРОБ и МРРБ заедно работиха върху задачата инвестициите да достигнат до най-широк кръг общини и да решат най-наболели проблеми.

От понеделник МРРБ ще изпрати писма до всички общини, които не са предоставили всички необходими документи: пълната техническа и проектна информация за обектите, валидни разрешителни за строеж, декларация за липса на двойно финансиране и др. Във финалния списък на МРРБ са включени само обекти, които по Закона за публичните финанси могат да бъдат финансирани от бюджета на министерството.

Това е началото на целево финансиране за общините на конкурентен принцип по обективни критерии и първа стъпка към финансова децентрализация на българските общини. Прекратихме практиката да се раздават средства с ПМС без критерии или според политическите пристрастия. Работихме в тясно сътрудничество с експертите от НСРОБ и се надявам това да е модел за политика към местната власт и занапред.", завършва Караджов.

Така Благоевград най-сетне ще се оттърве от тежкия трафик, а след години чакане улица "Промишлена" ще бъде изградена.

Югозапад Днес