top of page

Вандалските прояви възмутиха Благоевград. А къде е полицията?

Поредица от вандалски актове възмутиха Благоевград. Счупени шадравани, изкъртено улично осветление и непрекъснато унищожаване на пейки и градинки са редовна гледка в града. В парк "Бачиново" например подпийнали младежи дежурно вилнеят в късните часове на денонощието. В последните месеци на инспекторите от Община Благоевград им се налага почти ежедневно да установяват извършители и да съставят актове, но поради липсата на ограничените си правомощия, задържани и наказани реално няма. Големият въпрос с много неизвестни е: Къде е полицията в Благоевград, какво прави и кога ще видим задържани за подобни престъпни деяния?Във вчерашния съботен ден Благоевград стана обект на две вандалски прояви. В следобедните часове на почивния ден, обновеният преди дни шадраван в Градска градина бе нарушен и замърсен. Вандалският акт най-вероятно е извършен от гости на сватба в хотел „Ален Мак“. В момента се преглеждат камерите в района и в най-кратки срокове извършителите ще бъдат установени. Днес служители на ОП „Благоевград строй ремонт“ осъществиха спешен ремонт на съоръжението и дейността на фонтана вече е възстановена. Това е поредната вандалска проява, която се случва в Благоевград през последните месеци. Изпочупени пейки, улично осветление и унищожени градинки са само малка част от проблема. Истината е, че повечето от тях са извършени или от подпийнали компании, или от тийнеджъри. Поради липса на истински правомощия, Общината не може да задържи извършителите. Но огромно впечатление прави и факта, че полицията като че не си дава много зор да закопчае извършителите на подобни престъпления.

В късните часове вечерта в парк „Бачиново“ група младежи събориха стълб от уличната осветителна мрежа, в следствие на което осветителното тяло бе счупено. Непосредствено след двете вандалски прояви и на двете засегнати места са пристигнали екипи от Звено „Инспекторат“ към Община Благоевград. В парк „Бачиново“ служителите са установили извършителите и е подаден сигнал в ОДМВР. На заловените на място вандали им е съставен акт като нанесените щети ще бъдат възстановени от извършителите.

Инспекторите, работещи към Общинското звено обаче са с ограничени правомощия по отношение на последващи действия след установяване на извършителите на подобни прояви. В тази връзка Община Благоевград призовава ръководителите на ОД МВР да разпоредят прилагането на по-активни и по-твърди мерки спрямо вандалските актове, които изглежда зачестяват в града ни. Самият факт, че на кмета Стоянов му се налага да призовава МВР да си свърши работата, също е показателен. А липсата на задържани вече се превръща в проблем за Благоевград.

Остава да видим.


Югозапад Днес

bottom of page