top of page

Вандали посегнаха на коледната украса в Благоевград. Как полицията ще се справи с вандализма?

Поредната вандалска проява в Благоевград- този път вандали посегнаха на коледната украса в града. Счупени шадравани, изкъртено улично осветление и непрекъснато унищожаване на пейки и градинки са редовна гледка в града. В последните месеци на инспекторите от Община Благоевград им се налага ежедневно да установяват извършители и да съставят актове, но поради липса на истински правомощия, Общината не може да задържи извършителите. Големият въпрос с много неизвестни е: Къде е полицията в Благоевград, какво прави и кога ще видим задържани за подобни престъпни деяния? Интересно е да видим дали и прокуратурата ще се намеси в опит да ограничи ширещия се вандализъм в града.Празничната украса в Благоевград стана обект на посегателство тази нощ. Вандали опитаха да скъсат светещите лампички, обвити около едно от дърветата на пл. „Георги Измирлиев“. Действията им са заснети от камери, част от видеонаблюдението в областния център. На кадрите ясно се вижда как младежи умишлено, използвайки сила, опитват да унищожат системата от светлини. Актът е извършен около 01.50 ч. на 6 декември.

Община Благоевград, в лицето на кмета Илко Стоянов, непрекъснато се стреми да създава по-красива и приветлива градска среда, но общинско имущество често става обект на посегателство.

Поредица от вандалски актове възмутиха Благоевград. Счупени шадравани, изкъртено улично осветление и непрекъснато унищожаване на пейки и градинки са редовна гледка в града. В последните месеци на инспекторите от Община Благоевград им се налага почти ежедневно да установяват извършители и да съставят актове, но поради ограничените си правомощия, задържани и наказани реално няма. Големият въпрос с много неизвестни е: Къде е полицията в Благоевград, какво прави и кога ще видим задържани за подобни престъпни деяния?

Инспекторите, работещи към Общинското звено обаче са с ограничени правомощия по отношение на последващи действия след установяване на извършителите на подобни прояви. В тази връзка Община Благоевград призовава ръководителите на ОД МВР да разпоредят прилагането на по-активни и по-твърди мерки спрямо вандалските актове, които изглежда зачестяват в града ни. Самият факт, че на кмета Стоянов му се налага да призовава МВР да си свърши работата, също е показателен. А липсата на задържани вече се превръща в проблем за Благоевград. Остава да видим.


Югозапад Днес

bottom of page