top of page

Вальо Златев се завърна в енергийния бизнес

Поредната изненада на деня: бившият шеф на "Лукойл" Вальо Златев се завръща в енергийния бизнес. Този път щял да се занимава с природен газ


Бившият шеф на "Лукойл България" Валентин Златев се завръща в енергийния бизнес след като преди две години изненадващо се оттегли от руския гигант "Лукойл", предава "Банкеръ".

Сегашното му начинание ще бъде свързано с фирмата "Енергико Трейдинг България", чиито управител е той. Именно "Енергико Трейдинг България" е поискала от КЕВР 35-годишен лиценз за търговия с газ. Искането е с основанието, че фирмата на Златев имала сключен дългосрочен договор за доставка на природен газ със "стратегически клиент" с национално значение. По непотвърдена информация се шушука, че това ще бъде директна доставка природен газ за бургаската рафинерия "Нефтохим" от "Турски поток". Ако получи съотвения лиценз обаче, "Енергико Трейдинг България" ще елиминира държавния газов доставчик "Булгаргаз" като досегашен снабдител на завода и ще удари приходите му, пишат от "Банкеръ".Последният път, когато у нас се заговори за Валентин Златев беше миналата година, когато бе привикан на разпит в Специализираната прокуратура. Така и не се разбра защо беше извикан на разпит, но в последствие Златев влезе в конфликт с Валери Симеонов от НФСБ. Тогава Симеонов твърдеше, че Златев спокойно извършвал "монопол на пазара с горива".

Да видим и какво ще е новото му амплоа този път.


Източник: Банкеръ


bottom of page