top of page

България е една от страните, които са основни източници на трафик на хора в ЕС

Твърдението е от доклад на Държавния департамент на САЩ, в който са представени 188 държави


България все още не изпълнява напълно минималните стандарти за премахване на трафика на хора, но полага значителни усилия в тази посока. Това се посочва в последния доклад за трафика на хора на Държавния Департамент на САЩ. В документа се казва, че въпреки пандемията от COVID-19 българското правителство е демонстрирало по-големи усилия при борбата срещу трафика на хора.Сред отбелязаните положителни стъпки са увеличаването на финансирането за национална стратегия, даване на повече средства за деца в кризисните центрове и сътрудничество на международната сцена, което включва създаване на брошура за работещите в чужбина българи с информация за техните права.


България също е представена като една от страните, които са основни източници на трафик на хора в Европейския съюз. Това е 21-ят доклад на Държавния департамент по темата, в който са представени 188 държави.

В същото време управляващите не са изпълнили минимални стандарти в няколко ключови области, се казва още в доклада. Сред тях са незначителните присъди срещу мнозинството от осъдени трафиканти. Нещо, което според документа, може да подкопае усилията за справянето с проблема. В доклада е добавено „Корупцията сред органите на реда и съдебните органи продължава да пречи на напредъка и предполагаемо съучастничество в престъпления, свързани с трафик (на хора), продължава да съществува безнаказано", предава БНР.

bottom of page