top of page

БРБ на разпит при министъра на икономиката Кирил Петков

Служебният министър на икономиката Кирил Петков е извикал представителите на надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР), за да обяснят как са допуснали отпускането на кредити за близо 1 млрд. лв. в общо 8 фирми, това обяви той в интервю пред "Дарик радио". Надзорния съвет ще трябва подробно да обясни как съмнителните 8 фирми са спомогнали за инвестициите у нас. Проверката се свиква най-вече заради съмнения, че някои от тези фирми са свързани с Делян Пеевски.


Кирил Петков е единственият министър до момента, дръзнал да провери дейността на Българската банка за развитие. Изслушването на надзорниците ще бъде публично и ще се излъчва онлайн.


"Ако нашата Българска банка за развитие дава на 8 фирми 946 млн. лв. вместо на 10 000 малки компании по 100 000 лв. – какъв резултат би имало за икономиката в страната, при положение, че малките фирми сега имат ликвидни проблеми и такъв тласък с достъпен заем особено в областта на експорта и иновативността, би дал голям отзвук в икономиката", каза още министърът. В интервюто стана ясно, че двама от тримата членове на надзорният съвет са същите, както и по времето на Стоян Мавродиев, сменен след скандал.

bottom of page