top of page

Благоевград ще опита да осигури временни жилища за медици в града

Липсата на медици в разгара на пандемията се оказа една от причините, поради които Община Благоевград няма да има Ковид зона засега. Днес обаче кметът на Благоевград Илко Стоянов изпрати писмо до Управляващия орган на ОПРР с молба да бъде разрешено настаняване на медицински лица в новопостроените социални жилища в IV микрорайон. С тези си постъпки кметът ще опита да привлече медицински кадри, които да се грижат за болните от ковид в общината.


Целта е Община Благоевград да окаже подкрепа на медиците и да ги стимулира да останат да упражняват своята практика в областния център. Кметът изрази намеренията си и по време на среща с д-р Симевска, която е пристигнала от Македония, за да работи във Вътрешно отделение към МБАЛ – Благоевград. „Община Благоевград, в мое лице като кмет, има абсолютната воля да окаже пълно съдействие с всичко, което ни е по силите, за дa може специалисти като Вас да имат адекватни условия за работа и пребиваване тук. Запознат съм с проблемите в здравеопазването и имам визия за справянето с тях на местно ниво. Залагаме на перспективата и съм убеден, че ще успеем“, категоричен бе по време на срещата кметът Илко Стоянов.

В случай на положително становище от Управляващия орган, настаняването на лекари и медицински сестри в новопостроените и напълно обзаведени жилища ще започне своевременно. Искането на разрешение се налага, тъй като трите сградите са изградени в изпълнение на проект по ОП „Региони в растеж“ и има конкретни критерии, на които трябва да отговарят ползвателите. Същевременно това ще помогне за привличането на медицински персонал и създаването на триажен кабинет в града.


Ив. Атанасов,

Югозапад Днес

bottom of page