top of page

Благоевград ще има нов православен храм "Св. Великомъченик Мина"!

По предложение на кмета на Благоевград Илко Стоянов навръх християнският празник Свети Мина, общинските съветници дадоха съгласие да бъде дарена земя на Неврокопската митрополия за изграждането на нов православен храм в Благоевград! Това е буквално исторически акт, тъй в града не е строена нова църква вече повече от половин век. По думите на градоначалника, благородното дело ще изпрати позитивно послание на цялото общество. Вижте още

С пълно мнозинство общинските съветници подкрепиха предложението на кмета на Благоевград Илко Стоянов да бъде дарен общински поземлен имот на Неврокопската Света Митрополия за изграждане на православен храм „Св. Великомъченик Мина“. Решението бе взето по време на извънредно заседание днес, 11.11.2022 г., когато почитаме светеца, който ще бъде патрон на новата църква. Дареният имот е с площ 1370 кв. м. и се намира на ул. „Чакалица“, в района на кооперативния пазар в областния център на Пиринско. По време на сесията присъства и Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, придружен местни свещеници.

„Днес на този светъл празник, с решението имотът да бъде дарен за изграждане на нов православен храм, от какъвто Благоевград несъмнено има нужда, ние даваме едно изключително позитивно послание към цялото общество. Хората, които сме се събрали в тази зала и всички, които участват и ще участват в този процес, имаме възможността и огромната чест да завършим едно дело, започнато далеч преди нас. С построяването на храма ще се реши дългогодишен проблем, защото капацитетът на църквите на територията на града към момента не е достатъчен да побере всички миряни“, заяви кметът на Благоевград Илко Стоянов. Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим подчерта, че това е една основна крачка за да бъде реализирана идея, която датира още от 40-те години на миналия век. „От тогава досега нуждите на православните християни за нов храм са нараснали многократно. Свидетели сме на интензивна посещаемост на църквите. Предходната много важна крачка в този процес е направена през 2005 г., когато е извършена първа копка за нов православен храм. С продължителния период Бог дава възможност на много хора да вземат участие в този процес, което ясно показва, че трябва да се обединяваме около вярата, християнските ценности и традиции“, заяви Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. Председателят на Общински съвет Радослав Тасков определи решението на ОбС, на база предложението на кмета Илко Стоянов, като исторически акт.


Югозапад Днес

bottom of page