top of page

Благоевград с три артистични проекта

Три артистични проекта са подготвили от Община Благоевград днес. Единият от тях, изложбата на Вили Костова "Цветница" има за цел да подпомогне доброволческата кухня за нуждаещи се към църквата "Св. Николай Чудотворец" в квартал Грамада чрез картините си.


На три различни локации – къщите в квартал Вароша, Градската художествена галерия и Регионалния исторически музей, на 12 април ще бъдат открити няколко изложби на различни автори.

В 12:00 часа в двора на къща-музей „Георги Измирлиев-Македончето“ в квартал Вароша ще бъде официалното откриване на проекта „Стаички“. В този проект няколко къщи във възрожденския квартал уютно ще приютят творческите хрумвания на седем млади автори: Александър Лазарков, Зоран Мише, Калина Мавродиева, Катерина Димитрова, Кристина Маркова, Юлий Таков, Явор Костадинов. Камерните самостоятелни изложби с авангарден прочит по уникален начин се вписват в атмосферата на старинния квартал. Този проект има вече своята история в Благоевград, куратор е известният благоевградски творец Сашо Стоицов. Тазгодишното издание е под надслов „Различно пространство“.


В 17:30 часа, в Регионалния исторически музей ще се открие изложба на Вили Костова, чиято страст е да изобразява цветя. Затова и изложбата е наречена „Цветница“. Освен че прави препратка към предстоящия християнски празник Цветница, авторката акцентира и върху христянските добродетели като чрез картините си иска да подпомогне доброволческата кухня за нуждаещи се към църквата "Св. Николай Чудотворец" в квартал Грамада.

В 18:00 часа, в голямата зала на Градската художествена галерия е откриването на самостоятелната изложба на Любима Бърдарова „Природни състояния“. Както подсказва заглавието, природата е в основата на вдъхновенията за тази изложба. По думите на авторката „това са онези спектакли на натурата, които спират дъха ни и създават илюзията за отваряне на нови пространства. Състояния, които са мимолетни, неуловими, ефирни или мощни, завладяващи или унищожаващи.“

Всеки е добре дошъл на официалните откривания или може да разгледа в следващите дни предложените естетически предизвикателства.


Е. Георгиева,

Югозапад Днес

bottom of page