top of page

Благоевград с нов областен управител!

С решение на Министерски съвет новият областен управител на Благоевград е назначен от квотата на БСП и се казва Валери Сарандев. Негов заместник ще бъде бившата депутатка от ИТН Анита Коцелова от Петрич


Област Благоевград ще има нов областен управител- това е областният лидер на БСП Валери Сарандев. В момента той е заместник-кмет на Община Гоце Делчев. Припомняме, че Сарандев вече е бил областен управител на Благоевград по времето на служебното правителство на президента Румен Радев през 2017-а. Той ще смени досегашният служебен губернатор Николай Шушков.

Негов заместник ще бъде Анита Коцелова от Петрич, която е назначена от квотата на Има Такъв Народ. Тя беше и народен представител от област Благоевград в предишния парламент.

По наша информация, сред кандидатурите за областен управител куриозно бе спрягано и името на бившия кмет на Благоевград Румен Томов, но в крайна сметка от столетницата избраха Сарандев за позицията областен управител.


По-рано днес от МС назначиха девет областни управители в Бургас, Благоевград, Велико Търново, Видин, Добрич, Пловдив, Смолян, София-област и Хасково, съобщи говорителят на МС Лена Бориславова. Началникът на кабинета на премиера информира още, че през следващата седмица ще бъдат извършени и останалите назначения на областни управители в страната. Биографиите им ще бъдат публикувани на сайта на Министерски съвет в най-кратки срокове, информира началникът на кабинета.


По думите й на областните управители няма да бъдат вменявани нови функции. Но те са по закон част от политическия кабинет и като такива трябва да прокарват политиките, мерките, решенията, които взима едно правителство за развитие на отделните райони, посочи Бориславова. Тя каза, че не се предвижда промяна на закона в тази част, но правителството ще следва неговата буква по отношение на това как се осъществяват регионалните политики и как се подобрява комуникацията между конкретната област и правителството, така че всяка една област да чувства, че нейните интереси биват защитавани.


Ив. Атанасов,

Югозапад Днес

Източник- Дневник

bottom of page