top of page

Благоевград с най-много заболели учители и ученици след София

Област Благоевград чупи рекорди по заболеваемост- над 2314 болни на 100 000 души население в рамките на две седмици. Днес министърът на образованието Николай Денков посочи, че след област София най-много заболели ученици и учители има в Благоевград. По думите му, локдаунът за учениците ще се решава от местните инспекторати787 са новите случаи на COVID-19, регистрирани в Благоевград. Заразната заболеваемост е 2 314 на 100 000 души население за 14 дни. Днес министър Денков пък заяви, че само Министерството на здравеопазването може да реши дали да затвори училищата, но подчерта, че на места трябва да има затваряне на училища.

„Средно за страната карантинираните учители са 3,6%. Но в Благоевград са 8,5%, а в Търговище - 1,08%. Разликата е осем пъти. При карантинираните ученици - средно за страната процентът е 2,58. В Бургас са почти 5%. В Търговище са 0,5%. Най-много са заболелите ученици с София-град”, даде пример министърът.

В момента Регионалните управления на образованието (РУО) събират данни колко са болните и колко са карантинираните учители и ученици в страната. Очаква се данните да бъдат обобщение до края на седмицата или началото на следващата. Вероятно след това ще се реши как и дали да се премине изцяло към онлайн обучение.


Е. Георгиева,

Югозапад Днес

bottom of page