top of page

Благоевград стана една от първите общини у нас, които ще предоставят общински жилища на бежанци

Община Благоевград ще предоставя общински жилища на бежанците от войната в Украйна. Кметът Илко Стоянов беше категоричен, че сега е моментът Благоевград да покаже съпричастност и характер. Предоставянето на жилищата няма да ощети целевата група и нито един благоевградчанин, който желае да бъде настанен, няма да бъде връщан.


"Ние трябва да сме пример и да покажем съпричастност и характер. Не се страхувайте, че ще бъдем една от първите общини у нас, предоставили жилища на бягащите от военен конфликт, напротив, бъдете горди! Искам да ви припомня, че този град е надграждан от бежанци от Егейска и Вардарска Македония. Този град е космополитен в това отношение и винаги е бил", каза кметът на Община Благоевград Илко Стоянов, по чието предложение днес Общинския съвет на Благоевград гласува да предоставя жилища на бежанци.


"Ежедневно получаваме обаждания за помощ към бежанците. Общината е публична институция и нейната роля е именно да помага", каза още Стоянов. Той уточни още, че предоставянето на общинските жилища по никакъв начин няма да ощети целевата група, защото има достатъчно жилища, които от години стоят необитаеми. Близо 15% от общинските жилища са заети до този момент, а кметът уточни, че няма нито един върнат благоевградчанин, който иска да ползва общински жилища.

"Представете си една майка с малки деца да чака една седмица на улицата административни решения. Това не е човешко. Хора, това е война! Тези хора страдат.", допълни общинския съветник д-р Таковски и изрази надежда, че Областният управител В. Сарандев няма да върне решението с оглед на негативната реакция на някои представители на БСП в Общинския съвет, които гласуваха с два гласа против.


"Солиден списък от доброволци и представители на бизнеса ще помагат на бежанците. Община Благоевград е готова с конкретна помощ и мерки. Общината работи активно по бежанската ситуацията в момента. Имаме и пет частни апартамента на частни лица, които ще се предоставят на бежанци", каза Емилия Халилова, началник на социалния отдел към Община Благоевград.

Решението бе гласувано с почти пълно мнозинство. Така Община Благоевград вече ще може да помага на бежанците с общински жилища.


Ив. Атанасов

Югозапад Днес

bottom of page