top of page

Благоевград сред кандидатите за сертификат "Община без корупция"

Вчера министерският съвет прие стратегията "Общини без корупция". Това каза в изявление министърът на икономиката Кирил Петков. По думите му, подобна стратегия на ниво местна власт не е била въвеждана много отдавна. Видин, Русе, Бургас и Благоевград са сред първите общини у нас, които ще кандидатстват за сертификата "Община без корупция". Какво означава това за община Благоевград?


Вече четири общини са пожелали да получат сертификат, че в тях няма корупция. Това са Видин, Русе, Бургас и Благоевград. Контролът, че това е така ще се извършва както от държавата, така и от неправителствената организация "Прозрачност без граници"- това ще гарантина прозрачното управление на публични средства и ще завиши доверието в институциите. Министърът очаква много общини да кандидатстват за подобен сертификат, защото наличието му ще им гарантира инвестиции. "Докато всички говорят за политическите теми, ние приехме много сериозна мярка срещу корупцията и работим с бизнеса, за да сме сигурни, че мерките ще продължат по правилния начин. Докато съм служебен министър, няма да коментирам политически теми", каза още Петков, цитиран от "Банкеръ"
Според него е изключително важно депутатите да приемат актуализацията на бюджета в рамките, заложени от служебното правителство. Той обясни, че ако се променят мерките за помощ, като например 60/40, може да се стигне до забавяне и парите да не стигнат до бизнеса в кратки срокове. "Промяна на мярката 60/40, например, би означавало нова комуникация с Европейския съюз и потенциално забавяне с няколко месеца. Мерките в бюджета са заложени правилно и не трябва да се променят, ако искаме тези пари да дойдат навреме за бизнеса. Навременната помощ е много по-добра от помощ някога", обясни икономическият министър.

Предстои Министерство на икономиката да разкрие още несъответствия в работата на Държавната консолидационна компания (ДКК). Кирил Петков отрече да има проблем или незаконосъобразност при назначаването на временно управление на компанията. Той увери, че е назначил временно ръководство, докато върви конкурсът за ново управление и това е направено в съответствие със закона.


Ив. Атанасов,

Югозапад Днес

bottom of page