top of page

Благоевград проведе регионален форум за инвестиции и иновации

Компании като Payhawk, HP, Experian, Alorica, Telus, Sutherland, Pontica Solutions, Nu Boyana Film Studios и др. посетиха Община Благоевград за Първи регионален форум "Инвестиции и иновации в Благоевград", който се проведе съвместно с АУБ и под егидата на министър Даниел Лорер. Специално видеообръщение имаше и от премиера Кирил Петков. Няколко компании изразиха желание да отворят офиси в града. Какво означава този форум за Благоевград?


За първи път от 30 години Община Благоевград и Американския университет у нас проведоха съвместно събитие от такъв мащаб. На форума в Благоевград днес присъстваха международни компании с национално значение за България- всички те бяха запознати с възможностите за инвестиции в града. Домакинът на събитието, кметът на Благоевград Илко Стоянов показа, че градът може да се възползва от потенциала на успелите алумни на Американския университет и да доведе дори еднорози на българския пазар като Payhawk, най-младата и единствена българска компания за 1 милиард долара. Присъствието на асоциации като Айбест допълниха към списъка с компании, желаещи да проучат възможностите за регионални инвестиции. С други думи- днес в Благоевград се бяха събрали фирми, които определят пазара на технологии и иновации у нас.

Събитието премина под патронажа на министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който откри форума заедно с кмета Илко Стоянов. „Тук се съчетават образование, индустрия и технологии. Благоевград е място, което обединява академични традиции - два университета, много от техните възпитаници са начело на иновативната индустрия в България и много се радвам, че именно той е люлката на всички тези хора. Министерството на иновациите и растежа подкрепя икономическото развитие и това то да се случва посредством иновативни компании, защото те са най-устойчиви в трудните икономически ситуации, които са налице не само в България, но и по света“, допълни Лорер.

Кметът Илко Стоянов благодари на участниците във форума и изрази убеденост, че всички заинтересовани страни могат да постигнат синергия, чрез която Благоевград да се превърне в предпочитано място за инвестиции. В рамките на форума той презентира множество стратегически проекти, целящи развитието на областния център. Представени бяха намеренията на местната власт за изграждане на Индустриални зони, нов зелен Техпарк, който ще бъде ситуиран в парк „Македония“, изграждане на ново поколение топлофикация, базирана на възобновяема енергия, доизграждане на велоалеята на територията на общината и др.

По време на форума кметът Стоянов подчерта, че е направено предпроектно проучване за създаване на нов туристически ски комплекс на територията на местността „Картала“ над Благоевград. Пред участниците в срещата бяха презентирани и идеите за надграждане на парк „Бачиново“, трансформацията на парк „Македония“ и създаването на нова офис сграда, на мястото на РЗИ, като идеята е чрез нея да бъде създаден мост между миналото и настоящето, а новата сграда да бъде в унисон с градската среда.

По време на събитието бе коментиран и проектът за реконструкция на фермерския пазар в Благоевград, както и целта за създаване на СПА и уелнес център. Бе обхваната и идеята за проучване за изграждане на нов киноцентър за профилно специализирани продукции, съобразно конкурентните предимства на локацията.

Министър-председателят Кирил Петков се включи в срещата с видеообръщение. „Искам да поздравя кмета на Благоевград Илко Стоянов за тази инициатива. Благоевград е надарен с това, че е университетски град и има толкова много таланти. Едновременно с това общината дава много възможности за потенциални инвестиции за стартиращи нови компании. И когато седнем на една маса студенти, Университет, Община, заедно с изпълнителната власт, аз съм сигурен, че много хубави неща ще се случат. Благоевград трябва да стане място за инвестиции и иновации за всички млади хора, които завършват в него и които ще решат да изберат своето поприще и своята нова млада фирма да се развива именно в Благоевград“, каза Петков.

За приветствия думата бе дадена още на Н. Пр. Кристоф Айххорн, Посланик на Федерална Република Германия, шарже д‘афер Брулет Родригез, ръководещ посолството на САЩ у нас, президента на АУБ д-р Дейвид Евънс и др. Модератор на форума бе деканът на студентите от АУБ Сабина Вийн.

Няколко компании изразиха желание да отворят офиси в Благоевград, а разговорът по темата тепърва ще продължава.Е. Георгиева,

Югозапад Днес


bottom of page