Благоевград подписа пакт за противодействие на корупцията пред Международния републикански институт

На конференция на Международния републикански институт кметът на Община Благоевград Илко Стоянов подписа пакт за противодействие на корупцията заедно с кметовете на София, Велико Търново, Бургас и др. Стоянов бе и сред първите кметове у нас, поискали да кандидатстват за сертификат "Община без корупция". Включването на Благоевград в пакт на престижна институция като Международния републикански институт се случва за първи път и стъпка напред в подобряването на прозрачността на общините у нас. Градоначалникът бе похвален и за инициирането референдум, на който малките населени места в Общината избраха сами кметските си наместници, вместо той да ги назначава.Международният републикански институт проведе конференция у нас. На нея кметовете на Благоевград, София, Велико Търново, Бургас и др. подписаха пакт за превенция и противодействие на корупцията на общинско ниво. Градоначалникът Илко Стоянов бе първият кмет на Благоевград, поканен да подпише подобен пакт пред престижната институция. Присъствието на посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа на форума пък означава, че Благоевград получава своето място сред одобрените общините, започнали да водят по-отворена политика към гражданското общество у нас. Прави впечатление, че Стоянов се опитва да въведе по-различен и прозрачен подход в управлението на администрацията в Благоевград. На форума на Международния републикански институт кметът бе похвален за инициирането на референдум миналата година, в който малките населени места от Общината избраха сами кметските си наместници, вместо той да ги назначава.

Пред експерти от България и чужбина, както и представители на местната власт бе официално подписан Пакт за превенция и противодействие на корупцията на общинско ниво, в който кметовете очертаха посоката, по която искат да вървят общините им. Повече прозрачност, повече диалог с гражданското общество и по-лесен достъп до услуги за гражданите са сред важните точки от пакта.

На събитието присъстваха още и директорът на Международния институт за Европа Пол Маккарти, президентът на „Америка за България“ Нанси Шилър и др.

Югозапад Днес,

Снимки: Международен Републикански институт