top of page

Благоевград подписа пакт за противодействие на корупцията пред Международния републикански институт

На конференция на Международния републикански институт кметът на Община Благоевград Илко Стоянов подписа пакт за противодействие на корупцията заедно с кметовете на София, Велико Търново, Бургас и др. Стоянов бе и сред първите кметове у нас, поискали да кандидатстват за сертификат "Община без корупция". Включването на Благоевград в пакт на престижна институция като Международния републикански институт се случва за първи път и стъпка напред в подобряването на прозрачността на общините у нас. Градоначалникът бе похвален и за инициирането референдум, на който малките населени места в Общината избраха сами кметските си наместници, вместо той да ги назначава.Международният републикански институт проведе конференция у нас. На нея кметовете на Благоевград, София, Велико Търново, Бургас и др. подписаха пакт за превенция и противодействие на корупцията на общинско ниво. Градоначалникът Илко Стоянов бе първият кмет на Благоевград, поканен да подпише подобен пакт пред престижната институция. Присъствието на посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа на форума пък означава, че Благоевград получава своето място сред одобрените общините, започнали да водят по-отворена политика към гражданското общество у нас. Прави впечатление, че Стоянов се опитва да въведе по-различен и прозрачен подход в управлението на администрацията в Благоевград. На форума на Международния републикански институт кметът бе похвален за инициирането на референдум миналата година, в който малките населени места от Общината избраха сами кметските си наместници, вместо той да ги назначава.

Пред експерти от България и чужбина, както и представители на местната власт бе официално подписан Пакт за превенция и противодействие на корупцията на общинско ниво, в който кметовете очертаха посоката, по която искат да вървят общините им. Повече прозрачност, повече диалог с гражданското общество и по-лесен достъп до услуги за гражданите са сред важните точки от пакта.

На събитието присъстваха още и директорът на Международния институт за Европа Пол Маккарти, президентът на „Америка за България“ Нанси Шилър и др.

Югозапад Днес,

Снимки: Международен Републикански институт

bottom of page