top of page

Благоевград пионер сред общините с хибридна среща за превенция на престъпността спрямо бежанците

Община Благоевград и местната комисия за борба с трафика на хора организираха хибридна среща между представители на отговорните институции на местно и национално ниво, по време на която беше обменен опит и бяха набелязани стратегически мерки с цел противодействие на опити за трафик и експлоатация на украински граждани, потърсили убежище в България и в Благоевград.


В рамките на форума беше направен ситуационен анализ, според който от началото на войната в границите на България са влезли над 178 хил. потърпевши от конфликта, а над 80 хил. и към този момент се намират на територията на страната.

Срещата бе открита от секретаря на Община Благоевград и председател на местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ) Дейвид Арабаджиев.

„Вярвам, че само заедно ще успеем да се справим с предизвикателствата, произтичащи от войната в Украйна и по-конкретно от вълната от хора, търсещи убежище в България. Осъзнавайки уязвимостта на украинските граждани, Община Благоевград предприе незабавни мерки за оказване на подкрепа още в самото начало. Създадохме Координационен център към общинска администрация, започнахме осигуряване на неща от първа необходимост за нуждаещи се. Освен това Благоевград е първата

Община, която предостави възможност за настаняване на украински граждани в социални жилища. Без значение дали нуждаещите се искат да се установят трайно в Благоевград или са с намерение за временно пребиваване, ние имаме волята да окажем подкрепа“, категоричен бе Дейвид Арабаджиев.

Анализ показва, че до момента през Координационния център към Община Благоевград са преминали над 100 украинци, които са потърсили и получили съдействие. В пункта има и заведена база данни, в която се вписва информация за съответните граждани – място на настаняване, социален, семеен, здравен статус и др., а целта е превенция на престъпни практики спрямо тях.

По време на срещата, представители на институциите се обединиха около факта, че най-често разселените украински граждани са потенциални жертви на сексуална и трудова експлоатация. От данните, изнесени на форума, стана ясно, че към момента в България няма официално регистрирани такива случаи, но държавните и общински структури имат готовност за реакция, за да бъдат пресечени подобни ситуации.

В срещата взеха участие Антоанета Василева, български представител и Първи вицепрезидент на експертната група за борба с трафика на хора (ГРЕТА) към Съвета на Европа, Петя Караянева, съветник по закрила - Върховен комисариат на ООН за бежанците в България, Димитрина Боянова, Главна дирекция „Гранична полиция“, Александър Геловски, Международна организация по миграция - мисия в България, Марио Кушев, Държавна агенция за бежанците. Участваха още представители Областна администрация – Благоевград, ОД МВР – Благоевград, Служба по заетостта, РУО, РЗИ, дирекция „Социално подпомагане“, Гранично полицейско управление - Благоевград при регионална дирекция „Гранична полиция“- Кюстендил, Бюро по труда.

По време на първия по рода си форум бяха поставени основите за генериране на адекватни регионални мерки за защита на основните човешки права на бежанците, пребиваващи на територията на община Благоевград.Ив. Атанасов,

Югозапад Днес

bottom of page