top of page

Благоевград отпразнува Деня на будителите с паметник на възрожденците братя Миладинови

Тържествен Благоевград! В Деня на народните будители кметът Илко Стоянов откри паметник на българските възрожденци Димитър и Константин Миладинови в центъра на града! Това и първият паметник, който се открива в Благоевград от близо десет години насам. По идея на градоначалника, величественият паметник бе разположен пред зала "Яворов". Стотици се стекоха да почетат празника и новата културна придобивка на благоевградчани. Вижте още

Кметът на Благоевград Илко Стоянов официално откри паметника на българските възрожденци Братя Миладинови, който вече е поставен в градска среда. Тържествената церемония се състоя на пл. „Георги Измирлиев“, пред сградата на Регионална библиотека „Димитър Талев“, двата университета – ЮЗУ и АУБГ и концертната зала „Яворов“. До момента монументът бе ситуиран в Регионалния исторически музей, но мащабите и излъчването на скулптурата не предполагат интериорно разположение.

“Първи ноември е български празник и той няма аналог в целия свят. Будител може да бъде всеки българин, който вярва в това, че родината ни има бъдеще и този факт е доказан през вековете. Книжовност, свобода морал – все неща, на които нашите национални герои са посветили живота си. С откриването на паметника на Братя Миладинови днес отдаваме почит на всички народни будители. Тук е мястото да изкажа своята огромна благодарност към представителите на Инициативния комитет, по чиято идея монументът вече е поставен на открито. Истината е, че без усилията от тяхна страна институциите нямаше да се справят или поне не токова бързо. Съвместното сътрудничество дава своя резултат, а това е още едно доказателство, че когато работим в една посока и целта ни е да постигаме позитивни неща, те наистина се случват. Сигурен съм, че продължавайки в този дух и за в бъдеще, нашият град все повече ще се развива. Вярвам, че всички ние се гордеем, че оттук нататък, всяка следваща година, благоевградчани ще имат още едно място, на което да отдават почит на народните будители“, каза в част от словото си кметът Илко Стоянов.

В церемонията взеха участие и представители на Инициативния комитет, по чиято идея паметникът бе изваден от музея и поставен на открито.

„Братя Миладинови трайно стоят в основата на нашето национално самосъзнание, на общобългарската жажда за просвета и култура. Наследството, което те оставиха отдавна се изучава, а техните думи се чуват с отворени сърца и от най-невръстните ученици в българските училища“, каза Горица Митова, председател на Инициативния комитет.

В него участват Сдружение на българските родове от Македония в Благоевград, Македонски научен институт – Филиал Благоевград, Регионалния исторически музей, Държавния архив – Благоевград, НЧ „Никола Вапцаров-1866“ – Благоевград, Камара на архитектите в България – Регионална колегия Благоевград, Национална асоциация „Сигурност“ – клон Благоевград, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – клон Благоевград, Сдружение „Ние жените“, Сдружение „Гражданско общество за България“ в Благоевград.

Мястото, на което e позициониран паметникът, е по предложение на кмета на Благоевград Илко Стоянов, подложено на гласуване и прието с пълно мнозинство от Общински съвет – Благоевград.

По време на откриването присъстваха още председателят на ОбС Радослав Тасков, общински съветници, представители на учебни заведения, културни институции и граждани.

В програмата взеха участие Биг Бенд – Благоевград и възпитаници на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, които представиха музикално-танцова програма.

Автор на паметника на Братя Миладинови е известният скулптор Владимир Гиновски.

Приносът на двамата Братя Димитър и Константин Миладинови в българската възрожденска история е отдавна анализиран и признат от изследователите и широката общественост в нашата страна. Авторите на паметния сборник „Български народни песни“ стоят твърдо в пространствата на българския национален дух със своята културна и просветна дейност.


Югозапад Днес

bottom of page