top of page

Благоевград отива на избори с машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели

Благоевградчани ще бъдат първите, които ще упражняват правото си на глас само чрез машини в големите секции. Частичните избори днес ще са вид "тест" за парламентарните избори през юли.Гласуването днес е първото, в което по закон ще трябва да се извърши само с машини в секциите с над 300 избиратели. По информация на Общинската избирателна комисия в Благоевград ще бъдат отворени 139 секции, като в 120 от тях ще се гласува машинно. Само в 19 малки секции с под 300 избиратели ще се гласува по традиционния начин, чрез бюлетини.

От ЦИК заявиха, че нито една от машините, които ще бъдат използвани за частичния вот, няма да влезе в употреба на 11 юли. Вместо това ще се използват новите договорени през тази седмица машини. За частичния вот са отпечатани 73 хиляди бюлетини, макар че в 120 от общо 140-те секции ще се гласува само с машини. Използването на бюлетини ще се разрешава единствено при техническа повреда на устройствата, която не може да бъде отстранена. В 54 секции ще има по две устройства за машинно гласуване.

Председателят на ОИК в Благоевград Мартин Бусаров заяви пред БТВ, че най-големите притеснения около машинното гласуване са свързани с внезапното прекъсване на тока. "Машината има батерия, която издържа половин час, но ако електрозахранването не бъде възстановено, няма как тя да проработи, каза още Бусаров. В деня на вота ще бъдат на разположение над 30 техници, които да съблюдават за гладкото преминаване на гласуването с машини.

Изборният ден започна точно в 7 сутринта и ще приключи в 20 часа.


bottom of page