top of page

Благоевград отбелязва 24-и май

Освен празник на българската книжовност, 24-и май е и официален празник на Благоевград. Събитията започват още от 11 часа на откритата сцена на площад "Георги Измирлиев" с тържествен концерт на културни и образователни институти от града. Кулминацията на тържествата е в 20 часа, когато на сцената ще излязат любимците на поколения българи "Тоника СВ"


Богата културно-музикална програма е подготвила Община Благоевград по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, на славянската книжовност и празник на града.

Събитията започват в 11.00 часа на открита сцена на площад „Георги Измирлиев“ (подплощадното пространство), с тържествен концерт, в който ще участват културни и образователни институти от Благоевград.

Биг Бенд Благоевград, Камерна опера Благоевград, Ансамбъл „Пирин“, танцови състави, спортни клубове, ученици от различни училища и детски градини ще представят богата програма, която ще завърши с общо изпълнение на песента на Димитър Янев „Песен за Благоевград“.

В 12:30 часа е откриването на Обща художествена изложба в Градска художествена галерия - Благоевград. Традиционната експозиция тази година е с рекорден брой автори – 47, които ще участват в изложбата с над 100 произведения. Ще бъдат връчени 3 награди – за живопис, графика и за цялостен принос, както и традиционната награда на името на Христо Бараковски.

От 20:00 часа на открита сцена, отново на подплощадното пространство на пл. „Георги Измирлиев“ ще излязат Тоника СВ. Любимците на поколения меломани ще изпълнят едни от златните хитове в историята на българската музика, сред които „Приятели“, „Един неразделен клас“, „Сутрин рано, вечер късно“, „Бургаски вечери“, „Обич“, „Здравей, как си приятелю“ и още много други неостаряващи песни.

В празничния 24 май БНТ Благоевград обявява Ден на отворените врати с възможност всеки желаещ да разгледа студиата и апаратните.Югозапад Днес

bottom of page