top of page

Благоевград отбелязва 149 години от смъртта на Васил Левски

Община Благоевград с редица инициативи по повод 149 години от обесването на Апостола на свободатаС ритуал по полагане на венци и цветя ще бъдат отбелязани 149 години от обесването на националния герой, идеолог и организатор на българската национална революция Васил Иванов Кунчев.

Церемонията ще се състои утре от 10.30 часа пред бюст-паметника на Васил Левски, намиращ се на едноименния площад в областния център.

В памет на Дякона се проведе и среща разговор, организирана от Регионална библиотека „Димитър Талев“. Инициативата е под надслов „В памет на Апостола“ и се проведе вчера в зала „Изкуство“. Участници в нея бяха представители на библиотеката и възпитаници от ПГТЛП "Гоце Делчев" – Благоевград. Библиотекари от отдел „Читални“ представиха презентация за живота и делото на Левски, а учениците разказаха какво знаят на Апостола на свободата.


Днес от 10.30 ч. в „Детски отдел“ на РБ „Димитър Талев“ ще се проведе и рецитал под надслов „Апостолът на свободата“. В него ще вземат участие децата от 3 „А“ клас при II ОУ „Димитър Благоев”, с ръководител г-жа Георгиева.


В рамките на инициативата учениците ще научат интересни факти за живота и делото на Васил Иванов Кунчев. Предвиден е и рецитал на патриотични стихотворения, посветени на Апостола на свободата.

bottom of page