top of page

Благоевград отбеляза 14-и февруари с редица инициативи

Инициативите на Община Благоевград по повод 14-и февруари преминаха с много веселие и интерес за благоевградчани. "Има две неща на света, които колкото повече остаряват, толкова по-ценни стават-любовта и виното!", поздрави благоевградчани и кметът на града Илко Стоянов. Ето как областният център отбеляза празника"Има две неща на света, които колкото повече остаряват, толкова по-ценни стават – любовта и виното! Честит празник на всички лозари, винари и ценители! Честит празник на всички, които днес празнуват любовта! На имениците желая благополучие!Днес православната църква почита и Успение на св. Кирил Славянобългарски!", с тези думи кметът на Благоевград Илко Стоянов се обърна към благоевградчани от социалните мрежи. Община Благоевград отбеляза хубавия празник с редица иницитиви.

Кметът на община Благоевград Илко Стоянов и кметът на Дъбрава Методи Стоянов "короноваха" Георги Мечков за Цар на виното за 2022 г. и неговите подгласници Константин Траянов и Стоян Колев. Кметът поздрави присъстващите на Празника на виното.

„Радвам се, че сме заедно на този празник, с който се отдава почит към една от най-разпространените трудови дейности на българина - лозарството и винопроизводството, почитта към земята и това, с което тя ни дарява. Празникът в село Дъбрава е традиционен вече, спазването на старите ритуали и обреди е отличен пример за младото поколение. Българските традиции трябва да се съхраняват, опазват и предават на нашите деца! Традициите са живи!“, каза в част от словото си кметът Стоянов.

По стар български обичай лозето бе зарязано, като в лозовите масиви на Дъбрава дойде и самият Трифон. С благопожелания, обичаят спазиха кметът на община Благоевград Илко Стоянов, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, кметът на село Дъбрава Методи Стоянов и най-младият лозар. По-късно официалните лица връчиха грамоти на отличени местни винопроизводители. За „Най-добро червено вино“ на Тодор Тодоров, „Най-добро бяло вино“ за Нено Больовски, „Най-добро розе“ - Костадин Ханджийски, „Най-пенливо вино“ на Николай Стойнев, за „Най-омайно вино“ на Славчо Тренчев, „Най-бурно вино“ на Николай Попов, за „Най-пивко вино“ на Асен Ерделски, дългогодишен цар, „Най-мераклийско вино“ – Людмил Огнянов, за „Най-деликатно вино“ на Иво Михайлов, „Най-сгряващо вино“ – Петър Бачев и грамота за „Божествен еликсир“ получи Калоян Ерделски.


В 18:00 часа в залите на Градската художествена галерия пък се откри вече превърналата се в традиционна изложба "Любовта и Виното". В нея участват 37 автори със 72 творби във всички видове на изобразителното изкуство - живопис, графика и приложно изкуство. В изложбата се включват както доайени на благоевградската група на художниците, така и млади автори. Повечето от представените творби са съвсем нови и посветени на празника.Е. Георгиева,

Югозапад Днес

bottom of page