top of page

Как започва първият учебен ден в Благоевград?

Новата учебна 2021/2022 година в Благоевград започва с маски и дезинфектанти, но с надежда, че няма да се наложи да учим онлайн. Тържества по случай първия учебен ден ще има във всички училища в Благоевград, но само за учениците от 1-и, 5-и и 8-и клас. Хубавата новина е, че учениците от 1-и до 4-и клас няма да носят маска в час. Служители от общинския "Инспекторат" ще проверят за нередности около училища, а от МВР-Благоевград започват акция за безопасност на движението. Вижте как Благоевград ще посрещне новата учебна година

Всички училища и детски градини на територията на общината започват работа нормално. В Благоевград, както и в цялата страна, тържествени откривания на учебната година ще има, но те ще се проведат съгласно разпоредбите на МОН, според които тържествата за 15-и септември ще има поне за 1-и, 5-и и 8-и клас:с други думи, препоръчително е на тях да присъстват само учениците от тези класове и техните родители. Директорите ще трябва да създадат организация за „стъпаловидно“ начало на празненствата в зависимост от броя на учениците в съответните класове, както и при спазване на задължителните и препоръчителните мерки.


Учебната година в града започва традиционно: От МВР-Благоевград стартират акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!" с цел гарантиране на сигурността по пешеходните пътеки около училищата. Проверени са маркировки, пътни знаци, пешеходни ограждения и др. Ще се извършват и засилени проверки на движението по пътя особено около училищата в града. От общинското звено "Инспекторат" към дирекция "Екология и чиста среда" пък също започват проверки- служителите на Община Благоевград ще проверяват за нередности, свързани с общинското имущество. От звеното сигнализират, че вече има няколко съставени актове на нарушители.

Кметът на Благоевград Илко Стоянов ще открие новата учебна година в VIII СУ „Арсени Костенцев“, което отбелязва 40 години от основаването си. Там ще присъства и вицепрезидентът на България Илияна Йотова, която ще е специален гост на събитието.


Заместник-кметът на Община Благоевград по „Европейско развитие, образование и иновации“ Дамян Качулски пък ще открие новата учебна година във Второ Основно училище "Димитър Благоев"- там ще се открие и чисто нов "Център за природни науки, изследвания и иновации".

Всички първокласници от Благоевград ще получат и подарък от Общината- книжка "Приказки за първолака" със специално посвещение от кмета на града Илко Стоянов.


Ив. Атанасов,

Югозапад Днес

bottom of page