top of page

Благоевград на прага на жълтата зона на коронавируса у нас

Днес на кризисен щаб в града стана ясно, че в областта има крещяща нужда от медицински специалисти. Директорът на РЗИ-Благоевград Калоян Калоянов призова за доброволци, които да дават смени в болничните заведения. Ръстът на ваксинираните в Благоевград изключително нисък, каза Калоянов.


След кризисен щаб днес стана ясно, че Благоевград е пред бум на заразени с ковид. От местното РЗИ съобщиха, че започват подготовка на болниците за прием на пациенти при евентуална четвърта вълна. Увеличават се леглата за ковид болни. Болниците ще започнат да се запасяват с всички необходими средства, за да посрещнат новата вълна. РЗИ ще приложи локални мерки за кратък период от време- със спиране на масови мероприятия, затваряне на заведения и др. Шефът на РЗИ Калоян Калоянов заяви, че ще се прилагат и превантивни мерки по райони, но не за цялата област. При стойности над 750 заболели на глава на населението ще се затварят и училища като те ще преминат на онлайн обучение. Реанимациите от сега ще се запасяват с необходимата апаратура, за да може област Благоевград да бъде напълно подготвена за четвъртата вълна. Най-голяма нужда има от медицински специалист- лекари, сестри, санитари. "Призовавам доброволци да дават смени в лечебните заведения", каза още Калоянов.

Броят на ваксинираните с втора игла в областта е едва 10 %. От седмица насам в Благоевград има лек ръст на ваксинираните, каза още Калоянов. Всички видове ваксини са налични в областта. Ваксините, чиито срок изтича, ще бъдат разпределяни. Повече от 20 % от благоевградчани отказват да се ваксинират, което е предпоставка за по-голямо разпространение на ковид. При най-лошия сценарий в края на август се очакват над 3000 заболели.


Югозапад Днес

bottom of page