top of page

Благоевград най-сетне ще има индустриална зона!

Голямата новина! След повече от 50 години, Община Благоевград ще има нова индустриална зона. Кметът на Благоевград Илко Стоянов заяви, че зоната ще бъде обособена в близост до АМ "Струма" при с. Зелен дол. Първата част от нея ще бъде 650 дка, а изграждането ще залегне в стратегическите документи на Интегрирания план за инвестиции в Югозападния район за планиране. Индустриалната зона вече е част от ПИРО-то на Община Благоевград, което дава възможност за финансиране чрез Плана за възстановяване и устойчивост към ЕС. Така един от болезнените проблеми за града най-сетне ще бъде решен. Вижте още
След близо 50 години, Благоевград ще има нова Индустриална зона. Това обяви на пресконференция кметът Илко Стоянов, като поясни, че предложението за промяна на Общ устройствен план, въз основа, на което намерението ще се реализира, предстои да бъде разгледано утре на заседание на Общински съвет.

„Един от най-болезнените проблеми за Благоевград, а именно липсата на Индустриална зона, е напът да получи своето стратегическо решение. Още в предизборната си кампания, бях заложил идеята за обособяването ѝ край с. Зелен дол, тъй като съм проучил всички възможности. Изграждането няма да се случи веднага, трябва да е ясно, че става въпрос за продължителен процес. Планираме първата част от нея да бъде разположена на около 650 дка, а целта ни е след това да я разширим до 1100 дка - това наистина е една прилична Индустриална зона, която ще е в непосредствена близост до АМ „Струма“, коментира кметът Стоянов.

Той подчерта, че е прието изграждането на зоната при с. Зелен дол да залегне и в Стратегическите документи на Интегрирания план за инвестиции в Югозападния район за планиране.

Кметът поясни, че 80 % от мястото, на което е планирана Индустриалната зона, е общинска, а 20 % е частна собственост, като собствениците на имоти могат да участват в процеса по изграждане.

„Това е вторият обект от предизборната ми програма, по който давам проект за решение. Време е да повярваме, че Благоевград има всички предпоставки като природни дадености, които можем да използваме, за да бъде сред най-развитите градове“, коментира кметът Илко Стоянов.

В случай, че предложението на общинска администрация бъде прието утре на заседание на ОбС, предстои да бъде изработен ПУП, който ще детайлизира инфраструктурата.

Изграждането на Индустриалната зона е заложено в План за интегрирано развитие на община Благоевград (ПИРО) , което да дава възможност за финансиране чрез Плана за възстановяване и устойчивост.


Югозапад Днес

Източник: БТА

bottom of page