top of page

Защо Благоевград има нужда от реформа в сметосъбирането?

Благоевград е една от общините у нас с най-ниска такса за смет. Това обаче не е добра новина. Дори най-малките общини у нас са изравнили таксите си с цел получаване на по-добра и по-качествена услуга от гражданите. От 2009-а в Благоевград обаче нито един кмет не е изравнил таксите, оставяйки областния център с такси като за малко градче. Услугите в тази сфера също са изостанали. Непопулярната мярка "приравняване" обаче е изключителна нужна като част от кардинална реформа, смятат експертите. Вижте още


На пресконференция на кмета на Благоевград Илко Стоянов миналата седмица стана ясно, че на областният център предстои съществена реформа по отношение на такса смет.

Кметът внесе предложение до Общински съвет – Благоевград за намаляване на такса смет за бизнеса от 6 на 5,7 промила. Освен това той настоява да бъде редуциран и размерът на таксата, касаещ сметосъбирането и сметоизвозването в селата в община Благоевград от 12 на 7 промила. „Що се касае до домакинствата в Благоевград нашето предложение е промилите да станат от 1,1 на 2,9. Тук не говорим за увеличение, по-скоро за изравняване на ставката с останалите областни градове. Дори, ако направим съпоставка, в Благоевград ставката ще бъде по-ниска, например от Пазарджик, където е 4,7, Добрич и Хасково, където е 3.5, Враца - 3“, коментира кметът Стоянов.


От 2009-а насам нито един не е увеличил такса смет, но това не е добра новина- няма как с толкова ниска такса смет, благоевградчани да получават добра услуга. За справка минималната заплата от годината, в която таксите не са увеличавани е била 240 лв. Т. нар. "изравняване" на такса смет е непопулярна мярка, практикувана от почти всички общини у нас. Така качеството на сметосъбирането, разделното събиране и сметоизвозването ще се повдигне значително.

Кметът Стоянов подчерта още, че предстои да бъде въведен механизъм, според който жителите ще могат да намаляват сами дължимата си такса за смет, в случай че събират разделно отпадъците. „Ако хората бъдат достатъчно стриктни и отговорни, реално дължимата такса може да бъде почти нулева. Всеки следва да започне да се грижи за средата, в която живее. Ние трябва да сме подготвени за логиката на новото време“, заяви още кметът Стоянов. По този начин всеки благоевградчанин, който събира разделно отпадъците ще може реално да намали таксата си за смет- подобни практики се срещат в няколко общини у нас, а в Европа те отдавна дават резултат.


По време на пресконференция днес, той сподели, че предстои да бъдат обособени и две нови Общински предприятия – ОП „Чистота“ и ОП „Озеленяване“, чиито служители ще извършват функциите, поети към момента от Общинска фирма „Биострой“.

„Когато говорим за Общинско търговско дружество, трябва да имаме предвид, че то начислява ДДС, докато при Общинското предприятие ДДС няма. По този начин Община Благоевград реално ще спестява пари, които също ще бъдат насочени за социални функции“, коментира още кметът Стоянов.

Той бе категоричен, че хората, работещи в момента в „Биострой“ трябва да бъдат спокойни, тъй като не се предвиждат съкращения, те ще бъдат прехвърлен към новите общински предприятия.

„Доставчиците, с които в момента работи Общинското дружество, също нямат никакъв повод за притеснение, всички задължения към тях ще бъдат разплатени“, заяви още Стоянов. Той допълни, че с генерираните приходи от предприятията ще бъде закупена модерна техника за сметопочистване и озеленяване, която ще остане общинска собственост.Ив. Атанасов,

Югозапад Днес

bottom of page