top of page

Благоевград е първата община у нас, в която кметските наместници ще се избират с анкета

Иновативното решение на кмета Илко Стоянов бе посрещнато с радост от малките населени места в Община Благоевград. Така кметските наместници там ще бъдат избирано с анкета от местните жители, вместо да бъдат назначавани както досега. Вижте още


В шест села в Благоевградско кметските наместници ще бъдат избрани чрез анкета. Анкетирането ще се проведе на 14 ноември, заедно с изборите за народно събрание и президент. В тази връзка ще бъдат поставени урни на места, в близост до определените СИК. До този момент нито една община у нас не е разрешила на кметските наместници да се избират от местните жители.


"Чрез тези анкети хората ще препоръчат кой искат да бъде избран за кметски наместник, а това, което аз съм поел като морално обещание в малките населени места е, че ще изпълня тяхната воля. Ще има представител на администрацията, ще прилича на избори, но ще бъде под формата на допитване и анкета, за да разберем кой е предпочитаното лице за кметски наместник", каза за Югозапад Днес кметът на Благоевград Илко Стоянов и бе категоричен, че ще назначи за кметски наместник този, когото хората сами са си избрали.

"Една от причините малките населени места у нас да пустеят е, че обикновено им се назначава кметски наместник от общинския кмет. До сега винаги са ни спускали кметове, приближени до управлението в Общината. Те не могат да разберат нашите проблеми в селото. С решението на Илко Стоянов ще можем сами да си изберем кой да ни управлява", каза пред репортер на Югозапад Днес пенсионираната учителка от село Зелен Дол Роза Иванова.


Решението на Илко Стоянов дойде след множество срещи с жителите на малките населени места в Община Благоевград. То не противоречи на Изборния кодекс. Така на 14-и ноември за първи път жителите от малките села с население от 300 до 500 души ще направят сами избора си за кметски наместник. "Смятам, че принципите на гражданското общество изискват точно такъв диалог между хората и местната власт. Това е тяхно право, но и отговорност", подчерта кметът Илко Стоянов.

Кандидатите за кметски наместници трябва да подадат писмено намерение в свободен текст в „Деловодство“ на Общинска администрация – Благоевград, в срок до 07.11.2021 г.

Срещите ще се проведат по график, както следва:

18.10.2021 г. – с. Горно Хърсово;

19.10.2021 г. – с. Зелен дол;

20.10.2021 г.– Бучино – Лисия;

21.10.2021 г. – с. Селище;

25.10.2021 г. – с. Делвино;

27.10.2021 г. – с. Мощанец,

28.10.2021 г. – с. Дренково, с. Обел, с. Клисура;

01.11.2021 г. с. Габрово, с. ДебочицаЕ. Георгиева,

Югозапад Днес

bottom of page