top of page

"Благоевград БТ" сред съмнителните фаворити на БРБВ голямо проучване на вестник 'Капитал" лъснаха спорните 8 фирми, известени в списъка на министър Кирил Петков. Сред имената на фаворитите e "Благоевград БТ". Макар, че цигарената фабрика вече отдавна е закрита, това не пречи на дружеството, спрягано за собственост на Делян Пеевски, да се радва на лесни кредити от БРБ. Ето какво още пишат от "Капитал" по въпроса :


Благоевград БТ

Деклариран собственик: "Булгартабак холдинг", публична компания


Реален контрол: Делян Пеевски


Експозиция: ~150 млн. лв.


Лихвен процент: 2%


Отпуснат: 2014 г.


Падеж: 2034 г.


Взаимоотношенията на "Булгартабак" с ББР започват малко преди затварянето на КТБ, като тогава при обострените отношения на Цветан Василев и Делян Пеевски последният започва да рефинансира някои свои експозиции (това се случва например и с "Водстрой 98)".


През следващите години цигареният холдинг претърпя множество метаморфози - продаде марките си на BAT и поетапно закри първо софийската, а после и благоевградската си фабрика. За сметка на това пък придоби други разнородни активи, като "Благоевград БТ" се оформи като подхолдинг за целта. Под неговата шапка в един етап беше веригата "Техномаркет", млечната компания Lacrima, дял в "Юрий Гагарин" и др.


Те обаче през 2019-2020 г. бяха прехвърлени в реални или фиктивни сделки. Веригата Lafka, на която се дължеше повечето оборот през 2019 г., затвори в началото на 2020 г. заради атаката срещу бизнеса на Васил Божков, тъй като съществена част от приходите й идваха от разпрастението на талоните за лотарийните му игри. Така на практика към момента в "Благоевград БТ" срещу около 150 млн. лв. заем от ББР и още 50 от частна банка не стои почти никаква дейност. Ключови имоти на групата "Булгартабак" също бяха извадени от нея и прехвърлени в други компании, като към момента не е ясно какво е точно обезпечението по тези заеми.


Крайният контролиращ собственик на "Булгартабак" не е деклариран - като публична компания тя попада в изключенията по Закона за мерките против изпиране на пари. За това, че компанията реално е контролирана от Пеевски, има многобройни косвени индикации през годините, включително и твърденията на Цветан Василев, който в периода, докато си партнират с Пеевски, участва във финансирането на приватизацията на холдинга през 2011 г. Официално Пеевски само за кратко е бил миноритарен акционер в "Булгартабак".

Цялата статия тук :

https://www.capital.bg/biznes/finansi/2021/05/21/4211611_favoritite_na_durjavnata_banka/?fbclid=IwAR32wAOUNuRAxbXL-1o1eRGYoL2Q1S_GNQuQ8bMemxJwsWUW02JJin7zecM

bottom of page