top of page

Благоевградчанки с победа на Bulgaria Innovation Hackathon

Албина Томова, София Широканска и Кристина Узунова от Американски университет в Благоевград грабнаха първата награда с проекта си Vendy+За осма поредна година с много настроение и позитивни емоции се проведе Академия за иновации 2021: Bulgaria Innovation Hackathon. Събитието е най-голямото публично-частно образователно партньорство в страната между организации от частния, академичния, публичния и НПО сектори. Двудневния формат на Академията, състезание с елементи на програмиране и прототипиране, се проведе на 5 и 6 юни в Литературен клуб „Перото“ при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Тази година събитието се реализира отново в национален мащаб, в партньорство с над 14 университета. Студенти от цялата страна представиха своите първи бизнес идеи чрез демо версии на проектите си. Прави впечатление, че вече те се подготвят изрично за кандидастване в Академия за иновации и всяка година качеството на проектите се вдига. Студентите се състезаваха за голямата награда от 10 000 лв., осигурена от Европейската инвестиционна банка и посещение на Европейските институции в Брюксел, осигурено с институционалната подкрепа на Европейската комисия в България. Освен това победителите получават и възможност за едногодишно менторство и включване в акселераторската програма на Innovation Starter Accelerator, обучение по онлайн маркетинг в Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции.

Големият победител, класиран на 1-во място през 2021 година е Vendy+ на благоевградчканката Албина Томова. Vendy+ предлага лесен достъп до санитарни принадлежности и предпазни средства чрез създаване на вендинг машини. Първият им прототип работи в Благоевград. Амбициозната цел на екипа е машините да бъдат поставени на достъпни места в различни населени градове, така че всеки човек да има бърз достъп до тях. Албина Томова, София Широканска и Кристина Узунова от Американски университет в Благоевград се стремят да допринесат и за подобряване на сексуалното образование и възпитание в Българи за юноши.

Източник : innovationstarterbox.bg


bottom of page