top of page

Благоевградските пожарникари спасили 27 човека от горящия блок в кв. Струмско

Благоевградските пожарникари, които се бориха с огнената стихия в благоевградския квартал Струмско са спасили 27 души, сред които и новородени близнаци. Основната версия е, че собственикът на горящия апартамент се е самозапалил след като наскоро загубил съпругата си. Жертвите на огнената стихия са трима душа.


Три екипа пожарникари и служители на 2-ро РУ на МВР в град Благоевград са предотвратили изгарянето на цял блок и загубата на десетки човешки животи. С адекватните си действия и предприетите мерки огнената стихия в блок 18-и в ж.к. Струмско е била овладяна към полунощ на 10-и декември. Припомняме, че в петък вечерта около 19 часа е получен сигнал за пожар в апартамент на седмия етаж на блок 18-и в Струмско. Основната версия, по която работят от прокуратурата е, че собственикът на апартамента се е самозапалил. 74-годишният мъж наскоро загубил съпругата си и двамата си сина. След като запалил апартамента си, собственикът предупредил съседите си, че има пожар и се прибрал в горящия си апартамент.

След пристигането на пожарната и полицията, блокът е бил евакуиран. Макар и с малкото налична техника, пожарникарите са спасили живота на 27 души. Спасяването на новорoдени близнаци е особено героично- поради задушливия дим, двамата от пожарникарите завиват бебета с навлажнени одеала и ги изнасят през прозореца на 8-мия етаж на горящата сграда. Десет деца са изведени невредими. Баща и невръстният му син, съседи на запаления апартамент пък са изведени от терасата, тъй като в жилището им температурата достигнала над 800 градуса.

Трима души са жертвите на пожара- самозапалилият се собственик, 62-годишната съседка от долния етаж и 40-годишен мъж- и двамата се задушили в опит да избягат от пожара. Осем са пострадалите, но състоянието им е стабилно.


Вчера от Община Благоевград обявиха, че в знак на съпричастност към семействата на загиналите ще бъдат загасени коледните светлини на основните фигури, ведно с елхата, на площад "Георги Измирлиев". Беше спряно и озвучаването по уличните колони в града. От Общината обявиха и телефон за помощ за пострадалите от пожара.


В момента в Окръжна прокуратура в Благоевград се води разследване за умишлено причинено престъпление.И. Атанасов,

Югозапад Днес

bottom of page