top of page

Бизнесмени и туристи настояват "Илинден-Ексохи" да бъде отворен незабавно

Километричните опашки на Кулата стават непоносими не само за туристите, но и за бизнеса. Гражданите от граничния район не виждат никаква логична причина защо "Илинден-Ексохи" стои затворен вече цяла година. А от утре се задават 40-градусови жеги, което ще създаде допълнително напрежение на границата с Гърция
Спешни действия от българската държава за пълното отваряне на граничния пункт „Илинден-Ексохи“ поискаха представители на бизнеса и гражданите от граничния район, предава БНР. Това стана на протест с настояване граничният пункт с Гърция „Илинден-Ексохи“ да бъде отворен за леки автомобили и да отпадне часовото ограничение за камионите. Подготвя се и затваряне на пътя Гоце Делчев-Драма. Пътят от Гоце Делчев, който води за Гърция, вече е блокиран. Въпреки температурата над 36 градуса това не отказва стотици хора да дойдат на протеста. И бизнесът, и гражданите, търсят отговор на един и същи въпрос - защо повече от година един пункт, изграден между две европейски държави, с европейски пари, стои затворен?


Според много от хората, присъстващи на протеста, единствената логична причина е икономическа – „да не излизат гръцки капитали към този район в България“. Бизнесът от двете страни на границата обаче е категоричен, че пунктът трябва да бъде незабавно отворен, а доказателство за това е присъствието и на гръцки производители и търговци на протеста.

Междувременно от Министерството на външните работи в България съобщиха, че са в контакт с гръцката страна по повод трафика на общата ни граница и се търси „решение за настоящата ситуация, свързана с противоепидемичните мерки, наложени от гръцките власти“. Вчера е бил проведен разговор с представител на посолството на Гърция у нас, на който е станало дума и за отваряне на граничния пункт „Илинден-Ексохи“ за преминаване на пътници, а не само на товарни камиони и то в определен часови пояс. Гръцката страна е изразила очакването си, че ще бъдат предприети мерки за улесняване на трафика през граничния пункт „Илинден-Ексохи“. Протестиращи, заявиха, че ако няма решение, ще последва блокада на „Кулата“.Точно преди година заради разпространението на коронавируса Гърция затвори граничния пункт „Илинден-Ексохи“, който е най-пряката връзка между бизнеса и хората от района на Гоце Делчев, Драма и Кавала. След серия от протести през пролетта гръцките власти взеха решение да се пропускат само тежкотоварни камиони, а от ноември 2020 година часовият прозорец беше ограничен от 7 сутринта до 23 часа. При прогнозите за 40 градусови температури дори тази възможност ще бъде редуцирана.

bottom of page