top of page

Бившите заместник-кметове в Благоевград с космически суми за допълнително заплащане

Заместник-кметове на предишния кмет на Благоевград Румен Томов си разписали ДМС-ата на калпак. Някои от тях си отпуснали скандални допълнителни възнаграждения за 20-часов работен ден в рамките на предизборната кампания. Само за бившия секретар на Общината Мария Захова пък били определени 9900 лв ДМС за предишния месец. Всички те обаче ще бъдат спрени и преоценени.


На пресконференция днес кметът на Благоевград Илко Стоянов обяви, че Община Благоевград се видяла в чудо как да изплаща допълнителните трудови възнаграждения, разписани от предишното ръководство. Космически суми, обединени в графа ДМС и извънредни заплащания са си разписали заместник-кметовете на Румен Томов, подкрепен от БСП. "ДМС-та са раздавани на калпак. Фрапиращи суми са били отпуснати за допълнително възнаграждения и за участие в предизборната кампания. Всички служители на Общината са получили по една работна заплата отгоре, на око и без ясни критерии. Най-фрапиращото е, че има хора, които ще получават пари на база 20-часов работен ден!", каза Илко Стоянов пред репортер на "Югозапад Днес". На фона на обеднялата Община, тези суми са направо престъпни, коментираха журналисти.

Сумите за ДМС и извънредни, определени от предишния временно изпълняващ длъжността кмет на Благоевград Ясен Попвасилев са както следва: секретарят на Общината Мария Захова трябвало да получи 9900 лв, зам.кмета по строителството Венелин Трошанов 6800 лв, зам. кмета по културата Пролет Трифонова 6800 лв., зам. кмета по сигурността Любен Милев 3000 лв и др. Попвасилев определил и около 4000 лв за себе си в графа "извънреден труд и ДМС".


Припомняме, че заместник-кметове на Благоевград бяха освободени по член, който позволява получаването по шест заплати на куп или 20 000 лв на човек. Новият кмет на Благоевград Илко Стоянов обаче спря плащанията и каза, че това е "морално недопустимо". Всички служители на Община Благоевград ще получат извънредните си възнаграждения, но те ще преминат през оценка и честни критерии за ДМС, обещаха от Общината.


Е. Георгиева,

Югозапад Днес
bottom of page