top of page

Без сняг по Коледа, слънчево време за Нова Година

Коледа ще премине без сняг, но с минусови температури. За сметка на това по Нова Година се очаква времето да бъде слънчево, обещават синоптиците. Вижте още"Прогнозите са много колебливи. На Бъдни вечер ще проникне по-хладен въздух. Русе, Силистра и Добрич могат да очакват леки превалявания от сняг", заяви синоптикът Петър Янков в студиото на "България сутрин". В планините ще бъде ветровито, затова той препоръчва на всички туристи и скиори да бъдат внимателни. В Югозападна България също се очакват ниски температури.

"На 28-29 декември повече валежи ще има от дъжд, в Северна България може да преминава към сняг, но на 31 декември ще бъде слънчево. През нощта може да има валежи от сняг и дъжд", заяви синоптикът пред Bulgaria ON AIR.

Синоптикът посочи, че пистите ще бъдат с много добри условия за скиорите, но съветва те да бъдат внимателни, за да не се създават проблеми.

"Това затопляне, което се очаква по празниците, е с 3-4 градуса и е по-високо от нормалното, но няма да имаме рекорди", каза още Янков.

По думите му се намираме в период на климатично затопляне, в център на климатични циклони, които идват от Гърция и преминават през България. Налице е ефектът на глобалното затопляне, което се изразява в резки смени на температурите и проливни валежи. Петър Янков заключи, че последните данни са за по-студено време през януари, но не се очакват много ниски температури и валежи от сняг.

bottom of page