top of page

Без пари за общините в актуализацията на бюджета

Държавата оряза и програмата за ремонт на общински пътища и ВИК проекти, това стана ясно на общото събрание на НСОРБ. Петков обеща пари от евро програми, но не отрече, че нито една община у нас няма да получи стотинка от така нужната за общините актуализация в бюджета. Това означава, че и тази години ще трябва да затегнем коланите и да се примирим с лоша инфраструктура, а някои от ремонтите на ВИК по места ще трябва да почакат.Премиерът Кирил Петков призна, че няма конкретни суми в актуализацията на бюджета на общините сега, но те ще получат пари по всички европейски програми и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). "С тези средства и тези 48 милиарда наистина ни дават голяма възможност за всички нас. Ние бързаме с голяма скорост… Още утре например вкарваме в Министерски съвет програмата за човешки ресурси с 3,8 милиарда да бъде отворена. До края на месеца ще минат всички други програми. Така че движим се с най-бързата скорост, която можем. И ако успеем това, заедно с ПВУ, заедно с европейските средства, дори това, че нямате директно увеличение на бюджета сега на актуализацията, би трябвало да имате достатъчно средства и всички ние да напреднем.", каза Кирил Петков. Напрежение беляза срещата на премиера Кирил Петков с кметовете, в залата се чуха и освирквания, особено след като стана ясно, че държавата е орязала парите за общините в актуализацията на бюджета.

Правителството тихомълком обяви и друга важна новина за местното население- програмата за ремонт на пътища и ВИК проекти за 500 милиона лева отпада. Какво означава това? И тази година българите ще трябва да се примирят с лоша инфраструктура, след като държавата ще дава пари само за най-належащото.

Плановете на кабинета за окрупняване на общините също бе посрещната с освиркания- за мнозина кметове това означава по-голяма централизация- тоест средствата на общините ще продължат да се решават в София.


Югозапад Днес

bottom of page