top of page

Асоциацията на разследващите полицаи: Председателят ни е подложен на безпрецедентен натиск!

Асоциацията на разследващите полицаи у нас изпрати отворено писмо до медиите в подкрепа на председателя си, благоевградчанинът Кирил Карликов. В писмото се твърди, че Карликов е подложен на безпрецедентен натиск от Прокуратурата, тъй като в момента срещу него тече дело, за което колегите му твърдят, че скалъпено набързо. "В България всеки ден, ставаме и лягаме, със знайни и незнайни успехи на всевластната прокуратура и обикновения човек , с основание взе да се чуди, кой има по големи правомощия – Бог или главният прокурор", пише в писмото. Вижте още

Ето и пълният текст на отвореното писмо на Асоциацията на разследващите полицаи у нас:


"На 17.12.2021г. в част от електронните медии в страната излезе новина, публикувана с любезното съдействието на Прокуратурата, която за пореден път разгласява информация по „висящо“ дело, с цел да демонстрира дейност. В България всеки ден, ставаме и лягаме, със знайни и незнайни успехи на всевластната прокуратура и обикновения човек , с основание взе да се чуди, кой има по големи правомощия – Бог или главния прокурор.


Незнайно защо обаче, общественото доверие спрямо държавното обвинение клони към абсолютната нула. Но да се върнем на статията - в нея е отразено, че председателя на Асоциацията на разследващите полицаи е обвиняем по досъдебно производство, не с едно, а забележете - с цели три обвинения. Основателността на изведените от медиите обвинения, едва ли би се наел да коментира и посредствен юрист, така че и ние ще си го спестим. Журналистите обаче, с решаващата подкрепа на държавното обвинение, са дали подробни разяснения за престъпленията извършени от господин Карликов, явно целящи настройване на обществото срещу Асоциацията, нейните членове и МВР, като цяло. Питаме се, дали причината не са събитията от последната седмица, станали известни, като аферата „Хемус”? И тогава Прокуратурата раздаваше обвинения на килограм. Да припомним, че във връзка с действията на Прокуратурата по скандалния случай, Асоциацията на разследващите полицаи в МВР, в лицето на господин Карликов, излезе с отворено писмо до медиите, в което защити колегите си,сериозно пресирани от държавните обвинители.


В последната година, председателят на Асоциацията на РП в МВР е подложен на безпрецедентен психически тормоз, като служител на МВР и като гражданин. Това е видно за всички. В статиите е дори е специално отбелязано, за разпънат чадър от страна на МВР над господин Карликов. В тази връзка, желаем да отбележим, че доколкото ни е известно, прокуратурата на Република България и в частност представителите ѝ за съдебен район Благоевград,още преди година са поискали отстраняването от служба на господен Карликов, но съда, обективно е преценил, че липсваткаквито и да е доказателства за извършено престъпление, както и предпоставките, визирани в закона за неговото отстраняване. С оглед на това решение, колегата е продължил да изпълнява служебните си задължения. Другото, което ни прави сериозно впечатление, с оглед изнесената информация е факта, че при широко отразените от Прокуратурата три повдигнати обвинения, явно липсва взета мярка за неотклонение по отношение на колегата – въпросът е защо? Може би отново съдът е взел нещата в свои ръце? Изводите оставяме на Вас.

Не на последно място желаем да отбележим, че репресивните действия спрамо председателя на Асоциацията на разследващите полицаи в МВР, заемащ ръководна длъжност в Отдел “Разследване” при ОД МВР – Благоевград, започнаха непосредствено след широкото оповестяване на идеята за обединение на разследващите полицаи в МВР в собствена съсловна организация, която от самото начало, се сблъска със сериозен отпор в определени среди, пряко свързани с правораздаването в страната. Явно колегата и идеите му, които ревностно защитава, не са в интерес на определени кръгове в обществото.


От Асоциацията на разследващите полицаи в МВР се обявяваме за „дълбока“ промяна в секторите „Сигурност“ и „Правосъдие“ и категорично заявяваме подкрепата си за нашият председател и колега, Кирил Карликов . Като юристи и граждани ние вярваме в независимостта на българския съд и очакваме произнасянето му по казуса. Сигурни сме, че правото и закона са на наша страна! ", завършва отвореното писмо.


Припомняме, че само преди седмица от Асоцацията на разследващите полицаи се обявиха против действията на Прокуратурата в скандалния случай "Хемус" и подкрепиха колегите си.Ив. Атанасов,

Югозапад Днес

bottom of page