top of page

Андрей Гюров, ПП: Огромната и повсеместна корупция разяжда обществото ни

"В политическия и икономически спектър, освен ляво и дясно, съществува и център", заяви в интервю за "Югозапад Днес" областният лидер и водач на листата на "Продължаваме промяната" в Благоевград Андрей Гюров. Какви са критериите за членство в партията и какво да очакваме от новата формация? Отговорите вижте тук
Защо решихте да влезете в политиката и защо избрахте точно "Продължаваме промяната"?


Честно казано, не съм си представял, че някога ще се занимавам с политика. След дълги години банкова кариера намерих своето поприще в сферата на образованието и се чувствам много добре в настоящата си работа като университетски преподавател. Всеки ден се срещам с млади хора и техният жив интерес и неизчерпаема енергия ме зареждат страхотно. В същото време, не можем и не бива да се изолираме изцяло от политическия живот, защото той влияе на всеки от нас. Независимо колко добре живеем самите ние, огромната и повсеместна корупция, нарушените принципи на правовата държава и липсата на медийна свобода разяждат обществото ни и карат хората около нас да се чувстват обезверени и нещастни.


След дългите и многохилядни протести миналата година, в обществото се беше настанило очакване, че държавата ще поеме по нов път. За съжаление, последните два парламента и партиите в тях не успяха да излъчат правителство. Това наложи създаването на новия проект на Кирил и Асен, в който хората разпознават липсващата досега съставка за формиране на стабилно мнозинство, което да поведе страната ни в една нова посока на развитие.


Когато те ме потърсиха за водач на листата в Благоевград аз познавах Кирил Петков и Асен Василев само като доказани имена в икономическата и финансова сфера, в която работя и аз. Но само за няколкото месеца в състава на служебното правителство те показаха на всички, че имат познанията, волята и решимостта да направят необходимите реформи. Затова и след обаждането на Кирил Петков преди около 2 седмици, с което ме покани да водя листата в Благоевград, изпитах огромна отговорност най-вече заради големите надежди, които хората възлагат на този проект. Бяха ми необходими два дни на терзания, въпроси и вътрешна борба да изляза от зоната си на комфорт и удобството на вече изградения ми добър начин на живот. Вярвам, че взех правилното решение да продължим промяната с Кирил и Асен и заедно ще оправдаем очакванията на хората за една нова политика, която е изцяло насочена към решаването на проблемите на хората.


Кое е едно от най-важните неща за развитието на Благоевград, върху което бихте работили ако станете народен представител?

Най-належащ за развитието на Благоевград ми се струва въпроса с липсата на качествени и добре платени работни места, които да осигуряват достоен живот на хората в областта. Според проведена от община Благоегврад анкета измежду близо 6000 души, на въпроса в коя сфера е най-наложително да се работи в Благоевград, близо половината от гражданите посочват привличането на нови инвестиции. В последните години Благоевградска област се нарежда в дъното на класацията за средна брутна работна заплата в България и на едно от челните места по безработица. За привличането на нови и иновативни компании е от особено значение наличието на отлично подготвени кадри. АУБ и ЮЗУ дипломират студенти по десетки специалности и тези млади хора биха били богатство за града ни, ако успеем да им осигурим адекватна заетост и да ги задържим в града.


Какви са вижданията ви за местната структура на ПП? Какво е основното условие за членство?

В следващите четири седмици приоритет за нас ще бъде предизборната кампания за парламентарните избори на 14ти ноември. В същото време стартираме и работата по изграждане на местни структури, чиято цел е да осигури една по-добра координация в по-дългосрочен план, като например за предстоящите сравнително скоро местни избори.

Кандидатите от листите на Продължаваме Промяната се избираха много стриктно, като трябваше да отговарят на следните критерии: да не са членували в повече от една политическа партия; да не са замесени в корупционни и други скандали, тоест да имат чисто минало; да са изградили успешна кариера в своето поприще, така че участието в политиката да не им е самоцел. С тази задача ПП се справи чудесно - аз съм определено вдъхновен и горд с хората от листата за Благоевград, с които ще можете да се запознаете по-подробно съвсем скоро във фейсбук страницата на ПП-Благоевград. Бъдещите членове на областните и общински структури на ПП ще трябва да изпълняват същите условия, гарантиращи почтеност и независимост.

Към кой електорат сте насочени? Вдясно или ляво - какво са вижданията Ви в тази насока?

По отношение на ПП става въпрос за формация, чиито основни послания са: нулева толерантост към корупцията; сваляне на административната тежест от бизнеса; насочване на средствата от увеличената данъчна събираемост и намалената корупция към образование, здравеопазване и социални нужди. Всеки, който се припознава в тези основни послания, е наш потенциален избирател. В политическия и икономически спектър, освен ляво и дясно, съществува и център. Както каза Асен Василев в едно интервю наскоро, в "Продължаваме Промяната" имаме по-центристки виждания, като се търси баланс между ниските данъци и икономически отговорното инвестиране в здравеопазване, и образование.Ц. Митова,

Югозапад Днес,

Снимки: Фейсбук

bottom of page