top of page

Американският университет в България става на 30 години

Честванията започват от днес и ще продължат с инициативи до средата на 2022-а
Днес Американският университет в България (АУБ) обяви началото на честванията на своята 30-а годишнина. Точно на днешния ден, през 1991 г. АУБ символично отваря врати за своите първи студенти. От идея, родена в зората на новата демократична България, до едно от най-добрите висши учебни заведения в региона, университетът постигна много през последните три десетилетия.


От престижното висше училище, което изгражда лидерите на бъдещето по системата за обучение liberal arts, са подготвили интересна програма с инициативи както за студенти, преподаватели и партньори, така и за широката общественост. Предстоящите тържества ще се проведат под надслов „Напред и нагоре“, фраза, често използвана от основателя на АУБ Дими Паница.

Още в края на юни започват редица онлайн събития, а тържествените поводи ще продължат до средата на следващата година. Кулминацията на честванията ще бъде от края на август до средата на октомври 2021 г., а от 6-и септември на Моста на влюбените до НДК в София ще се открие юбилейната изложба на АУБ „Напред и нагоре“. Тя ще представи важни моменти от историята на висшето училище, както и портрети на някои от най-изтъкнатите му възпитаници с успешна кариера в цял свят.

България е неизменна част от живота и преживяванията на нашите студенти и преподаватели, които обикновено я наричат свой втори дом“, изтъкна Дейвид Еванс, президент на АУБ. „Искаме да дадем по-широка гласност на тази така важна не само за АУБ, но и за българското общество годишнина, както и на системните усилия, които полагаме за разширяването на нашето портфолио от стипендии и финансово подпомагане на студентите. Подготвяме студентите за лидерски позиции, като същевременно ги подкрепяме в техните граждански инициативи и в личностното им развитие. Важна част от мисията ни е не само да създадем предпоставките за успешна кариера на нашите възпитаници, но и да ги вдъхновим да се превърнат в носители положителни промени в обществото на местно и глобално ниво“, заключи той.

bottom of page